Sazova Parkı’ndaki Bilim Deney Merkezi ilk açıldığında Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Eskişehir’in çocukları çok şanslı” demişti.

Geçen süreçte bakıyoruz ki gerçekten de Eskişehir’in çocukları hem mutlu, hem de şanslı.

Bir çok ile oranla bir çok olanağa sahipler.

Okul öncesi çocuklardan tutun da ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki çocuklar ve gençler eğitimlerinin yanı sıra bir çok aktiviteyi de birlikte yürütüyorlar.

Sömestri tatillerini en iyi şekilde geçiren minik ve küçük öğrenciler önceki gün Bilim Deney Merkezi’nde deneyler yaptılar, hoş vakit geçirdiler.

Başkan Büyükerşen "Gelecek Eskişehir'den Geçecek sloganıyla açtığımız bu merkez, turizme sunduğu katkının yanı sıra çocuklarımızı bilim ile erken yaşta tanıştırmak için sürekli olarak atölyeler düzenliyor. Bugün de çocuklarımızın ara tatillerini verimli şekilde değerlendirmeleri amacıyla düzenlediğimiz atölyelerin son gününde kodlama ve ışık atölyesinde yarınların bilim insanları ile bir araya geldik. Hepsi birbirinden başarılı bu çocuklarımız inanıyorum ki gelecekte ülkemiz adına önemli işlere imza atacaklar” dedi.

 

***

Belediyelerin çocuklar için yaptığı çalışmalar inkar edilemez.  

Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde de Heykel atölyesine katılan minikler, hayal güçlerini kullanarak birbirinden güzel heykeller yaptılar.

Yetkililer, sanat dili, terapi etkisinin olması, rahatlatıcı bir etki yaratması, yaratıcı düşünme becerisi kazandırması, boyut farkındalığı yaratması ve boyutlar arasında bağlamlar kurabilmeyi oluşturması, farklı açılardan bakabilmeyi sağlaması, bireysel ifadenin dışında grup çalışmalarıyla grup olmayı ve kolektif yaşam bilincini oluşturması yönleriyle önemli olduğunu belirttiler. Bu sayede çocuklar özgür bireyler olarak yaratıcı düşünme ve üretme yeteneğiyle donanıyorlar.

 

***

Yüksek öğrenim gençliğine gelince üç üniversitede eğitim gören gençler, ülke ekonomisine de katkıda bulunmaya çalışıyorlar.

Yüksek öğrenim gençliğinin sanayi ile yaptıkları işbirlikleri ve üniversitelerdeki mucit öğrenciler yeni yeni buluşlara imza atıyorlar.

Son olarak, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde doktora yapan Onur Şenel ve ESTÜ Nanoteknoloji Bölümünde yüksek lisans yapan Azad Ozan Korkan, cam, seramik ve metal işleme sektörlerindeki üretimlerde kullanılmak üzere yerli temassız sıcaklık ölçüm cihazını (pirometre) geliştirdiler.

Danışmanlığını ESTÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Serincan'ın yaptığı "Sanayi Odaklı Temassız Sıcaklık Ölçüm Cihazı Projesi" kapsamında geliştirilen cihazın benzerlerine göre yüksek hassasiyetli ve düşük maliyetli olduğu ifade edildi. Cihaz, yarı iletken sensörü sayesinde sıcaklık kontrolünün daha hızlı yapılmasını da sağlıyor. Aynı zamanda ülke için katma değeri fazla ve yüksek teknoloji ürünlerini destekleyecek bir çalışma.

Yüksek öğrenim gençliğine de imkan verildiğinde neler yapabileceklerini böylece gösteriyorlar.