Dün, sosyal medyada söylenti bir olayı duyum aldım. Dünyanın başını döndürecek cinsten! Semaların midesini bulandıracak türden! İnsanın kanını donduracak nev’inden vahim bir olay! Dünyanın mı başı dönmüş yoksa damadın mı gözü dönmüş. Yok, yoook! Kayın valide denilen kadın mı, acaba zıvanadan çıkmış?

Dün, sosyal medyada yayınlandığı iddia edilen hazin olayı duyduğumda, dedim: -Hangisi suçlu ya da hangisi suçsuz? Allah, akıl-fikir versin! Müşkülatı, insan aklı ile çözer. Akıl, akıl olmayınca gerisi ne işe yarar?

Vah vah, şu hâle bakın! Dünyada kendileri için bir başka kadın ya da erkek bulamayacak kadar şehvete köle mi olmuşlar?

Sosyal medya geçtiği iddia edilen yazıda: Kızın annesi, kızının kocasını kızından araklamış. Anne, kızının kocasını kendisine koca yapmış. Heyhat! İnsanlık ölmüş ağlayanı yok! Demek mi lazım?

Aklın olmadığı yerde vicdan olur mu? Vicdanın olmadığı yerde ar, namus olur mu? Bu ulvi değerler insana ait değerlerdir, denmez mi?

Kayın valide, damadını kızından kapmış kendisine koca yapmış. Damat, kayın validesini diğer bir ifade ile anne dediği kadını kızından sonra kendisine ikinci eş yapmış. Damat böylece iki karlı bir erkek konumuna gelmiş. Aslında yasalarımız iki evliliğe birden müsaade etmiyor.

Hem de anne ile kızının erkeği, aynı erkek… Hangisi gönül hırsızı, dersiniz? Bu hazin olaya “gönül ilişkisi” denilip geçilebilir mi? Adını gönül hırsızı mı yoksa gönül ilişkisi mi koymalı? İşin doğrusu akla müracaatta. Demiştim, müşkülatı akıl çözer. Herkesin aklı var! Fikri var.

Çok yazık! Toplum / toplumlar ne hâle gelmiş.  Aile mefhumu değerleri “0” dan da aşağılara düşmez mi? İlişkiler “Ge dolu” olunca insani değerler tarumar olmaz mı?  Anne ile kızı aynı erkeğin yatağında. Ya da aynı erkek anne ile kızının yataklarında… İşin gelişiminde aynı erkeğin anne durumundaki karsından bir çocuğu ve annenin kızı konumundaki karsından da bir çocuğu olsa bu iki çocuk birbirlerine kardeş olmazlar mı? Bu iki kardeş çocuğun birbirlerine hitapları ne / neler olur? Bu tür ilişkiler sonucu dünyaya gelmiş çocukların anne ve babalarına bakışları nasıl olur? Bu çocuklar toplum içerisinde ailevi yapılarını nasıl değerlendirirler?

            Böyle ilişkiyle bir babadan olma, iki farklı kadından doğma bu iki çocuk başta ailenin, toplumun, ahlakın ve adaletin başına problemdir. İnsani sorunlar, sosyoekonomik durumlar ve miras hukukundaki sıkıntılar nasıl aşılır? Bu tür kirli yaşantılar vicdanlarda birer kötü ruhlu “ur” olmaz mı?

            Kuma durumunda olan anne ile kızı birbirlerine elti mi diyecekler? Damat, anne dediği kadına hanım mı, diyecek? Kayın valide, damat dediği erkeğe kocam mı diyecek? Kız, annesine “kumam mı” diyecek?

İşin hangi tarafından bakarsan bak, tam bir felaket! Alan memnun veren memnun, seni ne ilgilendirir denilen toplumlarda söylenecek söz bitmiş demektir. Laftan, sözden anlamayan insanlara ne gerektir? Bu sorunun cevabını her akıl sahibi kendisi daha iyi verir.

Bu kadarına da “pes” doğrusu derler? Bu ne hukuk tanımazlık? Bu ne vurdumduymazlık? Bir kocanın evli olduğu kadının annesiyle “metres” hayatı yaşayabilecek duruma düşmesi o kişinin akıl ve ar fukarası olduğunun göstergesi olmalı. Ya da bir kadının damadım dediği erkekle gönül ilişkisine girmesi akıl ve vicdan işi midir?

Bazı tutum ve davranışlar vardır. O tutum ve davranışlardan hayvanlar bile iğrenir.

İnsan, şerefli bir varlıktır. Kendisinden hiç kimsenin tiksinmeyeceği değerli bir varlıktır. İnsanın kendisinden başkalarının iğrenmeyeceği davranışları erdemli ve insani davranışlardır. İnsana yakışan davranışlar, insani davranışlardır. Toplumun / toplumların kendilerine has değer yargıları vardır. Toplumları ayakta tutan unsurlar işte bu değer yargılarıdır.

Hukuka, topluma ve toplumsal ahlaka saygısı olmayandan kim ne saygı bekler? Bu tiplerin başta kendi şahsiyetlerine ve varlık değerlerine saygıları yoktur. Bu tür konuların mizahi dahi anlatılması ürkütücü…

İnsanlığı mahvı perişan eden üç kötü huydan birincisi, servet tutkunluğu… İkincisi, şöhret düşkünlüğü ve üçüncüsü şehvet müptelalığıdır. Bu üç hâlin anormalliği insanın ve insanlığın başına beladır. İnsan, başına gelecek felaketleri yaşamamak için evrendeki vazifesini iyi düşünmeli. Yoksa akıbet hüsrandır.

Kadın ve erkek, birbirleri için hayatın en hazlı varlıklarıdır. Hayat anlamını kadın ve erkeğin birlikteliğinde bulur. Ama meşruiyet çerçevesinde…  Toplumların kanunlar dediği bir yazılı ve bir de ahlaki değerler olarak kabul ettiği kurallar manzumesi vardır.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!