Yerel basın son birkaç yıldır gerçekten de büyük sıkıntı içersinde.

Eskiden de sıkıntıdaydı ama bir şekilde kendi yağı ile kavrulup, hayatını sürdürüyordu.

Ancak gerek hükümetin bazı uygulamaları, gerek içersinde bulunduğumuz ekonomik kriz bu zor günleri de beraberinde getirdi.

Örneğin Türkiye daha önceden kendi kağıdını üretirken, şimdi üretmiyor.

Kağıt, ithal, girdilerin çoğu ithal, bu nedenle de maliyetler giderek artıyor.

 

***

Türkiye’nin en güçlü basın meslek örgütlerinden Türkiye Gazeteciler Federasyonu başta olmak üzere çeşitli basın meslek örgütleri bu sıkıntıları her ortamda gündeme getiriyor.

Bir anlamda kentlerin gücü, yerel basının gücüyle özdeş.

Bu nedenle de kentin yerel basınına sahip çıkması da gerekiyor.

İnternet gazeteciliği aldı başını gidiyor. Bir yasası da olmadığı için her önüne gelen bir ya da birkaç internet sitesi açarak yerel basını da güç durumda bırakıyor.

İşi tehdit ve şantaja kadar vardıranlar bile var.

Bu biraz da yasa olmamasından kaynaklanıyor, bu nedenle internet medyasını düzene sokacak yasanın bir an önce çıkması gerekiyor.

 

***

Eskişehir basını önceki akşam bir ilki daha gerçekleştirdi.

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti ile Es Grup tarafından bir birliktelik gecesi düzenlendi.

Geceye Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Kazım Kurt, Ahmet Ataç, ESO, ETO, EOSB Başkanları, A.Ü. Rektörü ile gazete ve televizyon sahipleri katıldı.

Tabi ki gazetelerin ve televizyonların yöneticileri ve çalışanları da oradaydı.

TGF Genel Başkanı ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, yerel basının içinde bulunduğu olumsuzlukları örnekleriyle anlattı.

Daha sonra konuşan Belediye Başkanları ile Oda Başkanları bu sıkıntıları dinlediklerini ve basına destek olmak için gayret göstereceklerini ifade ettiler.

Gençliğinde gazetecilik yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de belediyelerin içinde bulunduğu sıkıntıyı ve bazı yasal sorumluluk ile zorunlulukları anlattı.

Ancak, Eskişehir’e bir Basın merkezi ve Müzesi kazandırmak için daha önceden verdiği sözü yerine getireceğini ifade etti.

Çalışanlar olarak biz zaman zaman bir araya geliyoruz, ama gazete ve televizyon sahiplerinin bir araya gelmesi olumlu bir gelişmeydi.