Eskişehir Sanat Derneği Büyükşehir Sanat Merkezinde geleneksel olarak 18.sını düzenlediği 2019 Eskişehir sanat ödülleri törenini yaptı. Ödül sahipleri ödüllerini aldı.

       Sanata önem veren ülkelerin kentlerinde sanat dernekleri tarafından kent adına yıl içerisinde sanatçılara, sanata hizmet edenlere, destekleyenlere emekleri, başarıları ve çabaları için teşekkür etmek anlamındaki “Kent Sanat ödülleri” vardır. Bu aynı zamanda kentin sivil sanat kurumunca kentte sanata, sanatçılara sahip çıkma anlamındadır da…

       Ülkemizde  tüm sanatlara bu ödülü veren iki kentimiz vardır. Biri 1952 yılından beri veren eski adı Ankara Sanatsevenler Derneği olan Ankara Sanat Kurumu’dur. Biri de kurulduğu 2002 yılından beri veren Eskişehir Sanat Derneği’dir. Diğer kentlerimizde de sanat ödülleri verildiği vardır. Onlar daha çok sürdürülen olmayıp sadece bir sanatçıya verirmektedir. Oysa Ankara ve Eskişehir sanatın her alanında vermektedir.

     Bu yıl  Eskişehir Sanat Ödülünü   Eskişehir’e  ciddi bir Çağdaş Sanatlar Galerisi, Hamamyolu projesi  ve Ataol Behramoğlu Kitaplığını kazandırdığı için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a verildi.

      İkinci ödül Tepebaşı Belediyesi Başkanı  Ahmet Ataç’a Kurduğu  çocuklardan oluşan ülkemizin bir ilki olan “İki Elin Sesi Var” Senfoni Orkestrası  verildi. Bu orkestra üç yıl içersinde  ülkemiz sınırlarını aştı. Yıl boyu müzik otoriteleri bu orkestrayı konuştu, ünlü müzik dergilerinde yazıyorlar yazıldı.

     Sanata Destek kentlerin en önemli konusu Bunun için “Sanata Destek Ödülü Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’e, Kitap fuarı olmayan bir Eskişehir kalmıştı. Bunu kazandırdığı ve bir de  ülkemizin Picassosu Bedri Rahmi nin sergisi gibi bir çok büyük sanatçılarımızın sergilerini Eskişehir’deki sanat severlerle buluşturduğu için verildi.

     2019 yılında Eskişehir’e Türk ve dünya sanatçılarının eserlerine ve sergilerine  sahipliği yapacak sanatın başkentlerinde örneği olan müzelerden biri  Odunpazarı Modern Müze si kazandırıldı.Aynı zamanda Kültür Bakanlığının da 2019 Ödülünü alan Odunpazarı Modern Müze (OMM) Müze ödülünün sahibi oldu.

      Hep daha iyiyi arayan ve gerçekleştiren Anadolu Üniversitemiz bir büyük proje daha gerçekleştirdi 14 yıldır sürdürdüğü Uluslararası Film Festivalinden sonra  bu yıl Uluslararası Tiyatro Festivali başlattı. Bu festivalle Eskişehir’e bir festival daha kazandı.Türk tiyatrosuna sayısız tiyatro oyuncusu, yönetmeni ve eğitimcisi kazandıran Anadolu Üniversitesine Festival Ödülü verildi.

      Eskişehir B.B. Şehir Tiyatroları başarıdan başarıya koşarken yeni projelerle seyircisinin önüne çıkıyor. Bu sezon bütün Türk tiyatrosunun önüne Zülfü Livanelli’nin eserlerinden  “Böyledir Bizim Sevdamız”Oyununu  Senfoni Orkestrası işbirliği ile gerçekleştirdi bu çalışmayı ve yaratıcı heyecanları  Şehir Tiyatrolarının Tiyatro Ödülü,  Senfoni Orkestrasının da  Müzik Ödülü sahibi yaptı.

      Naime Saltan Eskişehir’e en çok hizmet etmiş yılda üç sergi açıldığı yıllarda sergiler açmış Türk Kadın Ressamları arasında önemli yere sahip ünlü ressamımızdır. Üç yıl önce 90 yaşında vefat etti Eskişehirde bir tek eseri bulunmayan sanatçımızın eserleri İstanbul, Ankara’daki müzayelerinde. Eskişehirin önde gelen, değer bilir duyarlı koleksiyoneri  Ayhan Oskay’lar Naime Saltan’ın eserlerini tekrar Eskişehir’e taşıyor. Bunun için Ayhan Oskaylar’a Yılın Koleksiyoner Ödülü verirdi. Eskişehir’deki tüm müzelerimizin koleksiyonlarında Naime Saltan’ın yer almasısı da bekliyoruz.

      Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık sık “Genç Sanat” etkinlikleri düzenleniyor. Ne yazık ki Eskişehirdeki bu genç sanatçılar o etkinliklerde kendilerini öne çıkaramıyorlar. Bunda Eskişehir olarak sorumluyuz. Ne demek istedim onu açayım. İstanbul, Ankara galerileri gençlere ağırlık veriyor. Onlara geniş ortamlar yaratıyorlar. Eskişehir’de şimdi sanat yöneticisi Esra Eldem var. Eldem Kültür Sanat Vakıfı’nın sanat alanı Dalyancı Konağını bilinçli olarak genç sanat etkinlikleriyle onlara ortam yaratıyor.Eskişehirin 2019 Sanat Yöneticisi ödülünü Esra Eldem aldı.

       Polifonik Korolar Avrupa da en yaygın müzik alanıdır.  2000 yılında Almanya’daki bu koroların sayısı 60 bindi (yanlış duymadınız)  Ülkemizde bu sayı 3 bin  o da birkaç yıl içerisinde oluştu. Ankara’da Polifonik Koro Derneği tarafından  24 yıldır festivali yapıyor.  Eskişehir Sanat Derneği böyle bir koro için epey çaba gösterdi. Şimdi Özlem Dinç  Eskişehirde bu Koroyu gerçekleştirdi. Bu koro şdiden festivallere katılıyor, ödüller alıyor. Özlem Dinç’e ve koroya Müzik Ödülü verildi.

      Bir kentin sanatta önemli kentlerden biri olması için orada yayınevlerinin de olması gerekir. Eskişehirin en önemli konularından biri bu. Eskişehirli şair ve yazarlarımız Ankara’ya İstanbul’a gide gele, paralarını kaptıra kaptıra kitaplarını bastırdıkları biliniyor. Öykü yazarımız Sabri Oytan  böyle üzüntüye dayanamayıp kitabını eline alamadan öldü. Şimdi İnsancıl sahafın sahibi Ahmet Kaygusuz. doğup büyüdüğü Eskişehirin bu ihtiyaçına Dorlion Yayınlarını kurarak sahip çıktı.Şimdiden bir çok arkadaşımızın kitapları oradan çıkıyor. Ahmet Kaygusuz’a Yayın Ödülü  verildi.

       Eskişehir artık Tiyatro kenti. Konservatuvarda tiyatro eğitimi yapılıyor. 2 uluslararası festivali var.   Şehir Tiyatroları her akşam perdelerini açıyor. Birde Eskişehir Sanat Derneği’nin Eskişehir Sanat Tiyatrosu ile  Odunpazarı Belediye Tiyatrosu var.  Festival festival adını duyduğumuz Eskişehir Sanat Tiyatrosu’ndan sonra şimdi Odunpazarı Belediye Tiyatrosunun da adını festivallerde duyuyoruz Bu yıl oyununu Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde sahneledi ve 2019 Tiyatro Ödülünün de sahibi oldular  (Devam edecek)