Türkiye’nin önemli işçi sendikalarının çatısı altında bulunduğu kısa adıyla Türk-İş, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 23. Olağan Genel Kurulu’nda belki de şimdiye kadar yapılmayan bir durumu gerçekleştirdi.

Türkiye’nin 81 ilinden yerel gazetecileri genel kurula çağırdı.

  1. Genel Kurul daha başka ilklerin yaşandığı bir genel kuruldu.

İşçiler en ön sıralardaydı.

Ve hiçbir siyasetçi yoktu.

 

***

Doğrusunu isterseniz Türkiye’nin en büyük işçi sendikasının genel kuruluna giderken, “Şimdi buraya çok sayıda siyasi gelir. Hatta partilerin genel başkanları da gelebilir, bu nedenle de çok kalabalık olur” düşüncesiyle gitmiştim.

Türkiye’nin 81 ilinden davet edilen yerel gazeteciler genel kurulun başlamasının bir gün öncesinden Ankara’ya gelmeye başlamıştı.

O akşam bulunduğumuz otele gelen Genel Başkan herkese tek tek hoş geldiniz dedi.

Genel Kurulun başlangıç günü olan 5 Aralık’ta 23. Genel Kurulun yapıldığı Esenboğa havalimanın hemen yanı başındaki Anadolu Otel’e gittik.

Delegeler bir taraftan yaka kartlarını alıp hazurun listesini imzalarken, bizler de “Basın” yaka kartlarını alarak salona girdik.

Salon yarı yarıya dolmuştu, ön sıralar boştu.

Protokole, siyasilere, konfederasyon üst yöneticilerine ayrılmış diye düşünerek kendimize yer ararken, görevli bizleri en ön sıralara doğru götürmeye başladı ve yerlerimizi gösterdi.

 

***

Gerçekten de ilk dört sıra yabancı ülkelerden gelen sendikacılar ile yurdun dört bir yanından gelen yerel gazetecilere ayrılmıştı.

Türk-İş genel yöneticileri Genel Başkan dahil bu sıraların arkalarında oturdular.

İlk sırada ise sektörlere göre değişik işçi kıyafetli işçiler yer aldı.

Engelliler adına da Eskişehir’den Emel Kapanoğlu ilk sıradaydı. Aynı gün Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin de yıldönümüydü.

Genel Kurul neredeyse başlayacak ama salonda hiçbir siyasetçi yoktu.

Bunun nedenini daha sonra Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay’ın konuşmasına başlarken “Hiçbir siyasetçiyi davet etmedik, işçilerle biz bizeyiz” açıklamasıyla anladık.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı aynı zamanda da Genel Kurul Divan Başkanlığına seçilen Pevrul Kavlak’ın hemen tüm sektörlerdeki işçilere ayrı ayrı anlamlı sözlerle yaptığı hoş geldiniz konuşmasından sonra Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay konuşmasını yaptı.

 

***

Seçim sonucu mu? değişen pek bir şey olmadı. Tek listeyle girilen genel kurulda Atalay tekrar genel başkan oldu.

Ama değişik bir işçi sendikaları genel kuruluydu.