Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin işyeri tabelaları ile ilan ve reklamlarda yalnızca Türk harflerinin kullanılmasına yönelik yeni bir düzenleme getireceği yolundaki haber dün gazetelerde yer aldı.

Baştan söyleyeyim, isabetli bir karar olmuş.

Bu Arapça tabelalar bize pek de yabancı değil.

Geçtiğimiz yıllarda Arap turistlerin yoğun olduğu bölgelerde bu tür tabelalara rastlamak mümkün değildi.

Başta Suriye’den gelen sığınmacılar olmak üzere yurdun dört bir yanında yüzbinlerce  gelen var.

Bunların bir kısmı oldukça zor koşullar altında hayatlarını sürdürürken, devletin verdiği olanaklarla iyi bir hayat sürenlerin yanı sıra zenginleri de var.

 

***

Sığınmacıların yoğun olduğu il ya da ilçelerde bu insanlar işyerleri açtılar, ticaret yapmaya başladılar.

Açtıkları işyerlerine de Arap harfleriyle yazılmış tabelalarını astılar.

Onlara uyan bizim işyeri sahiplerimiz de tabelalarını Arap harfleriyle değiştirdiler.

Bu Türkiye’nin dört bir yanında böyle.

Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi şimdi yeni bir yönetmelik hazırlıyor.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra ilan, reklam panoları, iş yerlerinde kullanılan menü ve adisyonlar ile iş yerinin vitrininde ya da işyerinin içinde veya dışında hiçbir noktasında Türk alfabesindeki harflerin dışında başka bir alfabe ile yazılmış hiçbir materyal bulundurulamayacak.

Son yıllarda özellikle Arapça tabela, ilan ve reklamların çoğalması nedeniyle Belediyelerin vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıkları biliniyor.

Son 5 yılda Türkiye’de ve dolayısıyla Eskişehir’de, Suriye, Irak, Afganistan gibi yabancı uyruklu nüfusun giderek artması ve bu kişilerce çeşitli hizmet sektörleri üzerine işyerleri açıldığını söyleyen yetkililer, Arap harfleriyle yazılmış tabela, ilan ve reklamların giderek çoğaldığını, bu durumun ise bir taraftan görüntü kirliliği yaratırken, diğer taraftan da halkımızın ne yazdığı konusunda hiçbir bilgisinin olmadığı tabelaların denetimsiz bir şekilde çoğaldığının görüldüğü kaydedildi.

 

***

 

 

 

Türk Ordusu’nun sınır ötesine başlattığı harekat sonrasında, Türkiye’ye karşı çıkan ve cephe alan devletlerin çoğunluğunun Arap kökenli olması,

Eskişehirlilerin Arapça tabela, ilan ve reklamlara gösterdiği tepkinin daha da artmasına neden oldu.

Vatandaşlar da bu konuda Türkiye’nin komşu ülkelerdeki halkın yaşadığı sıkıntılar karşısında en büyük fedakârlığı yaptığını dile getirirken,

“Buna karşılık askerimize ve ordumuza karşı çıkan ilk açıklamaları yapanlar, yine sıkıntılarını fedakârca çözmeye çalıştığımız bu ülkeler oldu. Bizlerin hem ordumuzun arkasından her türlü hakaret ve açıklamayı yapanların şehrimizde kendi alfabelerini kullanmalarına ve şehrin birçok yerini Arap alfabesiyle yazılmış tabelalarla doldurmasına şiddetle karşıyız” diyerek tepki gösteriyor.