Zaman zaman kitap okuma ile ilgili istatistikler yayınlanır. Ülkemizi, kişi başına kitap okuma da en az kitap okuyan durumunda görürüz. Sadece bu mu? Yazarlarla, şairlerle buluşma, edebiyat etkinliklerimizde büyük ilgi görmüyor ülkemizde. Hele bir de televizyonlardaki bilgi yarışmalarında edebiyatçılarımızı bilmemeleri ciddi konumuz. Bizde ne kitap okuma alışkanlığı için, ne de edebiyat etkinliklerine katılmak için bir özendirme  çalışmalarımız yok. İnsanımız sıradan yaşamaya yönlendiriliyor. Kısacası ne aileden gelen, ne de eğitim sistemimizden böyle bir özendirme var. Hatta “Okuyacaksın da ne olacaksın?” gibi afişi olan çocuk oyununun Eskişehir’de okullarda oynandığını anımsıyorum.

     Gelişmiş ülkeler, yaşam standartları ile rahat, yaşam tarzları gelişmiş. Bu gelişme eğitim sistemi ve yaşam boyu eğitim ile insanını geliştirme politikaları ile oluşmuş. Sanata büyük önem veren, sanatçılarına sahip çıkan, onları toplumuna tanıtan, sanat, edebiyat etkinlikleriyle buluşturan ülkelerdir. Geri kalmış, sorunlarını her gün büyüten, maraz ülkeler ise; yazarların, şairlerin Çetin Yetkin’in “Siyaset Sanata Karşı” kitabında gösterdiği gibi özgür bırakılmadığı, yasaklarla boğuştuğu, hapislerde çürüdüğü, toplumun gözünde sakıncalı gösterirdiği ülkelerdir. Öyle ülkelerde öne çıkamayan sanatçılar, edebiyatçılar toplumun ruhunu yaratamazlar, geliştiremezler. Toplum onları tanıyamazlar. Edebiyat etkinlikleri düzenleyen kurumlar ilgi görmeyeceklerinde cesaretsiz,ilgisiz kalırlar.

      Gelişmiş ülkelerde yazarların, şairlerin kitapları büyük baskılarla yapılıyor. Sanat, edebiyat dernekleri, yayın evleri onları okurlarıyla buluşturan, tanıştıran söyleşiler, imza etkinlikleri düzenliyorlar. Kentlerde edebiyat müzeleri, büyük kütüphaneler, şairlerin, yazarların müze olmuş evleri var…

     Şimdi bizde de değişmeler, gelişmeler olmaya başladı. Sosyal demokrat, halkçı belediyeler insanımızı sanatla, sanatçılarla buluşturan etkinlikler,festivaller düzenliyorlar, müzeler kuruyorlar. Eskişehir bunlardan biri. Odunpazarı Belediyemiz ülkemizin önde gelen edebiyatçımız, şair yazar Ataol Behramoğlu’nun 7 bin civarındaki kişisel kitaplığına Eskişehir’in tarihi semti Odunpazarı’nda 265 yıllık Yağcızade Konağı’nı restore ederek “Ataol Behramoğlu Kitaplığı” olarak Eskişehir’e kazandırdı.

      Barış’ın şairi Ataol Behramoğlu’na tam da 1 Eylül Barış Günü’ne denk gelerek barış güvercinleri uçurarak, Ataol Behramoğlu’nun çevirisini yaptığı Yannis Ritsos’un “Barış” adlı şiirini okuyarak,büyük coşku ve heyecan yaşanarak açıldı. Konuşmalarda bu kitaplığın 2 üniversitesinde edebiyat fakülteleri bulunan Eskişehir için büyük önemli taşıdığın altı çizildi.

            Ataol Behramoğlu Kitaplığı Odunpazarı’nda Atlı Han’nın arka çıkışında iki katlı Odunpazarı konaklarından biridir. Kitaplık hem kitaplık, hem de edebiyat müzesi olarak taşarlanmış Konağın bir odası ile terası araştırma ve çalışma yapanlara ayrılmış.  Kitaplıkta;Kurtuluş savaşından Rus edebiyaytına kadar zengin tarih, sanat,edebiyattan  bilimsel sosyalizme kadar kitaplar, mektuplar, aldığı ödüller sergileniyor. Kitaplıkta söyleşiler, imza etkinlikleri de düzenlenecek…