Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Doğu ile batı Almanya’nın birleşmesi Almanya’da ve elçiliklerde “Milli Gün” olarak kutlanıyor.

İki yıldır da Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde “Açık kapı Günü” etkinliği düzenleniyor, akşamında da “Milli Gün” resepsiyonunda Ankara protokolü ve elçiliklerden gelen davetliler bir araya geliyor.

Ankara basını da izliyor bu resepsiyonu.

Ancak Ankara Büyükelçiliği iki yıldır Türkiye’nin çeşitli illerinden yerel gazetecileri bu etkinliklere davet ediyorlar.

Milli Gün resepsiyonundan bir gün önce Ankara’da bir araya gelen yerel gazetecilere Büyükelçiliğin kapıları açılıyor.

Başta Büyükelçi ile bir toplantı, daha sonra da birim sorumluları tarafından Büyükelçiliğin çalışmaları hakkında bilgi veriliyor.

 

***

Geçen yıl Büyükelçi Martin Erdmann gelen yerel gazeteciler ile tek tek ilgilenmiş ve günün büyük bölümünü de bizlerle geçirmişti. Ancak bu yıl Almanya İçişleri Bakanının Ankara’da olması dolayısıyla gelen konuklarla büyükelçiliğin ikinci adamı olan elçi Dr. Dirk Rotenberg ilgilendi, sunum yaptı ve soruları yanıtladı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği çok geniş bir alana sahip, 65 bin metrekare civarında, 1928 yılından bu yana da hizmet veriyor.

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği sahasının dünyadaki en büyük büyükelçilik alanı olduğunu öğrendik.

 

***

Dirk Rotenberg, sunumunda Büyükelçiliğin çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra. İnsanlarla diyalog içersinde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti, Türkiye’de iktidar ile muhalefet ile, sendikalar, sivil toplum kuruluşlarıyla bu diyalog içerisinde olduklarını belirtti.

Almanya ile Türkiye komşu olmamasına rağmen çok eski tarihlere dayanan dostluk ve iyi ilişkiler olduğunu belirtti.

Daha sonra da sorulara geçildi.

Hariciyeciler genelde siyasi sorulara ortadan cevap verirler. Soruların geneli ise mülteciler ve onlara yapılan yardımlarla ilgiliydi ve gereken cevapları verdi elçi.

 

 

***

Rotenberg yerel yönetimlere kayyum atanmasıyla ilgili soruya ise net yanıt verdi.

“Almanya’da şimdiye kadar böyle bir şey olmadı. Bir yerel yöneticinin istenmeyen işler yapması halinde Federal devletin yasalardan kaynaklanan hakları var elbet, ama Almanya tarihinde kayyum atanması diye bir şey yok” dedi.

Daha sonra ise vize bölümleri ile büyükelçilik sahasında bulunan saha gezildi.

 

***

Gece ise Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve eşi Marion Erdmann’ın ev sahipliği yaptığı “Milli Gün” resepsiyonu yapıldı.

İki binin üzerinde davetlinin katıldığı gece Türk ve Alman milli marşlarının okunması iye başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çok sayıda büyükelçi, yabancı misyon temsilcileri ve davetliler katıldı. Resepsiyon için elçiliğin bahçesi Alman bayrağının renkleri olan sarı, kırmızı ve siyah renkli balonlarla süslendi.

Konuşmaların ardından Alman sefire Marion Erdmann, Türkçe olarak ‘Dostluk’ isimli şarkıyı söyledi.