Terörde, trafik kazalarında, iş kazalarında, cinayetlerde onca insanının kaybeden Türkiye, bir de kaçak içkiden insanlarını kaybetmeye başladı.

Gerçi zaman zaman kaçak içki nedeniyle kör olan, hayatını kaybeden insanların haberlerini görürdük ama son bir ay içersinde 23 kişinin hayatını kaybetmesi, tehlikenin ne denli büyük olduğunu gösteriyor.

Yurt genelinde merdiven altı tabir edilen alkol üretiminin ardından yaşanan ölümler can acıtıyor.

 

***

Öyle ya da böyle, bu ülkede insanlar alkol tüketiyor.

Hem de öyle az-buz değil.

Son zamanlarda alkollü içkilere yapılan astronomik zamlar, alkol tüketen insanları tehlikeli yollara itmeye başladı.

Öyle ya, 70’lik rakının vergisiz fiyatının 45, satış fiyatının ise 150 lira civarında olduğu bu ülkede, insanların sahte de olsa içmeye devam ettikleri düşünüldüğünde ortaya çıkan tablo korkutuyor.

 

***

Merdiven altı içki tüketiminin yanı sıra, şimdi insanların çoğunluğu kendi içkisini kendi yapmaya başladı.

Bu da bir takım tehlikeleri beraberinde getiriyor.

Etil ile metil alkolü karıştıranlar canlarından oluyor.

İnsanların kendi içkisini kendilerinin yapması, alkollü içki satışını düşürürken, vergi kaybına da neden oluyor.

Oysa alkollü içkiler üzerindeki verginin yüzde 200’ler dolayında olduğu biliniyor.

 

***

Kendisini 50 yıldır akşamcı olarak tanımlayan 75 yaşındaki Beyazıt Sansı, ne diyor.

“İçen insanları da düşünsünler, onları kendilerini rakipmiş gibi görmesinler.

Alkol zamları hükümetlerin en kolay başvurdukları gelir kaynağı olmuştur. Özellikle muhafazakar AK parti iktidarı bu alkolü insanlardan uzak tutmak için zam yolunu seçmiştir. Ama bu zam yolu başka sakıncalar doğurmuştur, kaçak içki üretimini, merdiven altı üretimi teşvik etmiştir. Cahil insanların elinde etil alkol ile metil alkol karıştırılmış, ölümler yaşanmıştır. Dolayısıyla hükümetlere buradan seslenmek istiyorum, alkol zammı sizin sıradan bir gelir kaynağınız olmamalıdır. Bu zamlar insanların sağlığıyla doğrudan ilgilidir. İşini yapmış, akşamüstü eşiyle, dostuyla bir saat iki saat süreçte günün muhasebesini yapacak bir insandan bu güzelliği almayınız. Artık o meyhane kültürünü de bitirdiniz. Meyhane kültürü bitti, insanlar bir araya gelip dertlerini paylaşamıyorlar. Alkollere yapılan zamlar ben 75 yaşında 50 yılı aşkın bir süredir akşamcı olan bir kişi olarak çok yerinde bulmuyorum, eleştiriyorum, içen insanları da düşünsünler, onları kendilerini rakipmiş gibi görmesinler. Onları kendilerinin muhtemel bir düşman gibi görmesinler, onlar da bizim yurttaşlarımız, vergi veriyorlar, askere gidiyorlar ve vazifelerini en güzel şekilde yapıyorlar”

Şimdi burada alkollü içki satışını özendirmek gibi bir niyetimiz yok, ama ortada bir de gerçek var.