Oruçlu olduğunu unutarak yemek yiyen, içen veya cinsel ilişkide bulunanın orucu bozulmaz. Hz. Peygamber: “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu bozmadan tamamlasın. Onu, Allah yedirmiş ve içirmiştir.” buyurmuştur.

1-Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen, yiyip içme sırasında hatırladığında derhâl ağzını temizler. Orucunu devam ederek tamamlar. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra boğazından aşağı bir şey geçerse orucu bozulur.

2-Bir kimse, oruçlu birinin bir şey yediğini ya da içtiğini gördüğünde, oruçlunun durumuna bakar. Oruçlu güçlü ise oruçlu olduğunu hatırlatır. Oruç tutmakta zorlanacak gibi mecalsiz ise hatırlatmaz. 

Sindirim sistemi: Sindirim sistemi ağızla başlar. Anüste tamamlanır. Ağızın devamında yutak olur. Yutaktan sonra yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve makat olur. Sindirim ince bağırsaklarda olur. Kalın bağırsakta ise su, bazı tuzlar ve glikoz emilir.

3-Kendi isteği dışında kusmak orucu bozmaz.

4-Suya dalmakla kulağa su kaçması. Su yutmaması durumunda oruç bozulmaz.

5-Uyurken ihtilam olmakla oruç bozulmaz.

6-Fiili temas ve öpme olamadan sadece bakmak veya düşünmekle cünüplük hâlinin olması durumunda oruç bozulmaz.

7-Kişinin eşini öpmesiyle oruç bozulmaz.

8-Ağıza alınan ilacın tadını hissetmekle oruç bozulmaz.

9-Astım hastalarının kullandıkları spreyin abdest alırken veya misvak kullanırken ağızda kalan su miktarından daha az olduğu düşüncesiyle oruç bozulmaz. Çünkü mideye ulaşma durumu söz konusu değildir. Başka bir hastalığı olmaksızın nefes almayı rahatlatmak için ağıza sıkılan oksijenli ilaç orucu bozmaz.

            10-Merhem ya da ilaçlı bant kullanmakla oruç bozulmaz. Çünkü bunlarda yemek ve içmek gibi beslenme söz konusu değildir.

            11-Göz damlası: Mideye ulaşması söz konusu olmadığından oruç bozulmaz. Sindirim sistemine intikali söz konusu olursa oruç bozulur.

            12-Burun damlası: Bu da, abdest alırken buruna alınan su miktarından az olduğu için mideye çok az miktarda ulaşma ihtimali olduğundan orucu bozmaz.

             13-Kulak damlası ya da kulak yıkanmasında: Bu durumda su veya damla boğaza ulaşmaz. Bu nedenle oruç bozulmaz.

14-Dilaltı hapı ya da ilacı: Kalp hastalarının bazılarında dilaltına koydukları ilacın doğrudan ağızda emilmesi ve mideye intikali olmadığından dolayı oruç bozulmaz.  Burada amaç kalp krizini önlemektir.

15-Endeskopi veya kolonoskapi yaptırmaktaki maksat hastalığı teşhis ve tetkiktir. Endoskopi, kolonoskopi ve ultrason ağız, makat veya ferçten su ya da yağ verildiğinde oruç bozulur. Bu su ve yağ sindirim sistemine verilmedikçe oruç bozulmaz. İdrar kanalından verilen su, ilaç ve yağlar orucu bozmaz.

16-Anestezi: Anestezi, nefes ya da iğne ile vücuda ilaç verilerek yapılmaktadır. Nefes veya iğne ile yapılan anestezi mideye inmediğinden oruç bozulmaz. Lokal ya da genel anestezide serum verildiğinden oruç bozulur.

17-Fitil kullanmak veya lavman yaptırmak: Makat veya kadınların tenasül uzvundan kullanılan fitil yemek ve içmek maksadı taşımadığından orucu bozmaz.

Lavmanda ise vitamin nitelikli su, tuz, glikoz ve gıda içerikli sıvının bağırsakta emildiğinden oruç bozulur. Bunlar bağırsakta emilmeden tekrar tahliyeleri durumunda oruç bozulmaz.

  18-Diyaliz: Böbrek yetmezliği olan hastalarda iki tip diyaliz olur. Periton diyalizi ile hemodiyaliz.

Periton diyalizi, karın boşluğunda işlem gören ve özel bir solüsyonla hastanın kendi karın zarı ile kanın zararlı maddelerden arındırılması ile kanın sıvı dengesinin sağlanmasıdır.

 19-Hemodiyaliz, kanın bir makine aracılığı ile temizlenip vücuda geri verilmesi işlemidir. Bu esnada hastaya gıda nitelikli sıvı verildiğinde oruç bozulur. Verilmez ise bozulmaz.

 20-Kan vermek: Hz. Peygamber “ Hacamat yapan ve yaptıranın orucu bozulur.” buyurmuştur. Bu hadise dayanılarak, orucun bozulacağı görüşü ortaya çıkmaktadır. Burada zayıf düşme durumu söz konusu olduğundan yemek ve içmek gerekebilir. Bazı âlimlerin görüşüne göre ise, kan aldırmakla orucun bozulmayacağı görüşü ortaya konmuştur.

 21-Biyopsi ise: Tahlil nitelikli vücudun her hangi bir kısmından parça alınmakla oruç bozulmaz.  

 22-Anjiyo olmak: Anjiyoda yemek ve içmek niteliği söz konusu olamadığından oruç bozulmaz.

ORUÇLUYA MEKRUH OLANLAR:

Bir şeyin tadına bakmak... Bir kadının kocası, yemeğin tuz oranına tepki veriyorsa o kadın yutmaksızın pişirdiği yemeğin tadına bakabilir.

Ücret mukabili yemek yapan kişi de yutmaksızın yemeğin tadına bakabilir.  Gereksiz yere bir şey çiğnemek. Çocuklu bir kadının çocuğun sağlığını korumak maksadı ile bir şeyi çiğnemesinde sakınca yoktur. 

Bir kişinin karısını öpmesi veya okşaması… Kan vermek veya kendisini güçsüz düşürecek riskli bir işi yapması. Yaptığı iş kendisini hâlsiz bırakmayacak ise mekruh olmaz.

ORUÇLUYA MRKRUH OLMAYAN ŞEYLER:

Gül vs. koklamak. Göze sürme çekmek. Misvak kullanmak veya diş fırçalamak. Ağızı su ile çalkalamak. Buruna su çekmek. Serinlemek maksadı veya sağlık nedenlerinden dolayı yıkanmak.

ORUÇLUYA MÜSTAHAP OLAN ŞEYLER:

Sahura kalkıp yemek, yemek… Sahur yemeğini geciktirerek yemek. Şüpheli vakitte kadar yemeği geciktirmek mekruhtur. İftarı, akşam namazından önce yapmak. Şu duayı iftarda okumak sünnettir. “Allahümme leke sümtü ve bike amentü ve ileyke tevekkeltü ve âlâ rızkuke iftartu.” Anlamı ise: “Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızan ile orucumu açtım.” şeklinde bir duadır.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!