Namazda sünnetin terkiyle namaz bozulmaz. Sünnetin terkinden dolayı sehiv secdesi gerekmez. Ancak sünnetlerin terki mekruh olur. Namazın sünnetleri denilince Hz. Peygamberin namazda ihlas, uyum, güzellik ve tertip getirdiği sitemdir. Namazın sünnetleri şöyle sıralanabilir.

1-Beş vakit namaz ve Cuma namazları için erkeklere ezan ve ikamet okumak sünnettir. Kadınların yalnız ya da kendi aralarında kılarlarken ezan ve ikamet okumaları mekruhtur.

2-Namazların iftitah yani başlama tekbiri, vitir namazlarının üçüncü rekâtındaki kunut tekbiri ve bayram namazlarının zevaid tekbirlerinde elleri kulak hizasında kaldırmak. Kadınlar ise parmak uçları omuz hizasına gelecek şekilde kaldırırlar. İmam-ı Azam’a göre imama uyanların, imamla birlikte tekbir almaları sünnettir.

3-El ve parmak içlerini kıbleye dönük olarak parmaklar fazla olmamak kaydı ile açık tutmak. Abartıdan kaçınmak.

4-İmama uyan kişinin imamı müteakiben fazla geciktirmeksizin tekbir alması.

5-Tekbiri müteakiben elleri aşağıya salmaksızın kıyamda elleri bağlamak.

Erkeklerin sol el üzerinde sağ elin başparmağı ile işaret parmağını sol bilek üstünde halka şeklinde bağlaması. Ellerini bu şekilde göbek altında bağlı tutması.

Kadınların ise sol el üstünde sağ el olacak şekilde göğüs üstünde tutmaları. Kadınlar erkekler gibi sağ elin parmakları ile sol bileği kavramazlar.

6-Kıyamda iki ayak arasını yaklaşık dört parmak aralıkta açık tutmak.

7-İftitah tekbirinden sonra ilk olarak “sübhanekeyi” okumak.

8-Sübhanekeden sonra “Euzübillahimineşşeytanirracim” demek.

9-Namazın her rekâtında Fatiha’dan önce “Bismillahirrahmanirrahim” demek.

            10-Fatiha’dan sonra imamın ve cemaatin sessizce “Âmin” demeleri… Âmin demek, Allah’ım kabul buyur anlamındadır.

            11-Sübhaneke, euzü besmele ve âmini içten söylemek.

             12-Sabah ve öğle namazlarında Fatiha’dan sonra uzun sureler okumak. Sabah namazlarının birinci rekâtlarındaki Fatiha’dan sonra okunan surelerin birinci rekâtta ikinci rekattan uzun okunması. Gaye, başkalarının da cemaate yetişebilmesidir. İkindi ve yatsı namazlarında Fatiha’dan sonra kısa surelerden okumak. Akşam namazlarında daha kısa sureler okumak. Bu okuyuşlar normal şartta olanlar içindir. Yolcu ve misafir olanlar dilediği kadar okuyabilirler.

            13-Üçüncüsü, rükûa varırken “Allah-u Ekber” demek.

             14-Rükûda dizler üzerinde el içlerini dizler üzerine koymak ve parmakları aralı tutmak. Kadınlar dizlerini tutmazlar. Parmaklarını aralamazlar. Sadece ellerini dizler üzerine koyarlar.

15-Rükûda dizleri ve dirsekleri dik tutmak. Kadınlar ise dizlerini bükük tutarlar. Kıraati rükûda tamamlamak mekruhtur. Çünkü rükû hâli Kur’an’dan kıraat mahalli değildir. Namazda kişinin parmak vb. şekliyle kıraat veya tesbihleri sayması mekruhtur.

16-Erkekler rükûda, sırtlarını ve başlarını dümdüz tutarlar. Kadınlar ise düz değil öne meyilli olurlar.

17-Başı, vücuttan aşağı eğmemek. Vücuttan yukarıya da kaldırmamak.  Sırt ile aynı seviyede tutmak.

18-Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiye’l-azim” demek.

19-Rükûdan doğrulurken “Semiallahu limen hamideh” demek.

20-Rükûdan doğrulunca “Rabbena leke’l hamd” demek. 

21-Secdeye inerken önce dizler yere, sonra eller ve daha sonra alın ile burunu koymak.

22-Secdeden kalkarken önce başı, sonra elleri ve elleri dizler üzerine koyarak sonra dizleri kaldırmak.

23-Secdeye varırken ve kalkarken her iki durumda da “Allah-u Ekber” demek.

24-Secdelerde yüzün iki el arasında olması. El ayalarının yere yapışık ve parmakların birbirine bitişik olması. Parmak uçlarının kıbleye dönük olması.

25-Secdelerde üçer defa “ Sübhane Rabbiye’l-âlâ” demek.

Rükû ve secdeleri horozun tane devşirmesi gibi seri yapmak mekruhtur. Secde de, namaz kılanın kollarını tilkinin ön ayaklarını yere sermesi gibi zemine sermesi mekruhtur. 

26-Erkekler, karınlarını uyluklarından, dirseklerini yanlarından ve kollarını yere yapıştırmadan uzak tutarlar. Kadınlar, kollarını yanlarına ve karınları uyluklarına yapışık vaziyette yere eğilirler.

27-İki secde arasında doğrularak oturmak…

28-Tahiyyatlardaki oturuş ve iki secde arası oturuşlarda elleri, uyluklar üzerine koymak.

29-Oturuşlarda sol ayağın dış yanını yer yaymak. Böylece sol ayak üzerine oturmak. Sağ ayağı dikmek. Sağ ayak başparmağını kıbleye karşı utmak.   Kadınlar ayaklarını sağ yana çıkarıp sol kalçaları üzerine otururlar.

30-Ettehıyatünün okunuşu sırasında kelime-işehadette “Lâ ilâhe” derken sağ elin işaret parmağını kaldırmak “İlahe” derken indirmek.

31-“Ettehıyyatü’yü içten okumak.   

32-Üç ve dört rekâtlı namazların üç ve dördüncü rekâtlarında Fatiha okumak. Namazların ilk iki rekâtında Fatiha okumak vaciptir.

33-Son oturuşlarda “Ettehıyyatü” den sonra “Allahümme salli ve Allahümme barik” dualarını okumak. Bu dualardan sonra da dua okumak... 

34-Selam verirken başı önce sağa ve sonra sola çevirmek.

35-Her iki selamda “Esselamü aleyküm ve Rahmetullah” demek.

36-İmamın her iki tarafa selam verirken kendisine tabi cemaati ve hafaza meleklerini selamlamaya niyet etmesi. Tek başına kılanın sadece meleklere vermeye niyet etmek.

37-İmamın selam verirken sola selam verişinde sesini birinciye göre alçaltması. Cemaatin selamının imamın selamına yakın olması.

38-İmama sonradan yetişip uyanın eksik rekâtlarını tamamlamak için imamın ikinci selamını müteakiben selam vermeksizin ayağa kalkması namazın sünnetlerindendir.

            Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!