Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediye Meclisinde azınlıkta olmasının eziyetlerini çok çekti.

Yapmak istediği bir takım projeler ve işler nedeniyle de sürekli engellendiğinden söz etti.

31 Mart seçimlerinde artık Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçen dönem çektiği sıkıntı yok.

Çünkü Meclis’te çoğunluğu elde etti.

Bu nedenle de projelerini daha rahat uygulayabilecek.

 

***

Bütünşehir yasasının adaletsiz uygulamaları nedeniyle mihtemelen İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye meclislerinde de aynı sıkıntılar yaşanacak.

Bu nedenle de Büyükerşen İmamoğlu ve Yavaş’a bazı tavsiyelerde bulundu.

En başta, kentleri için yararlı projeleri reddeden meclis üyelerinin isimlerini kamuoyuna açıklamalarını istedi.

“Böylece halkın onları denetlemeleri sağlanmış olur. Reddedilen kararları da İdare Mahkemesi'ne taşısınlar" tavsiyesinde bulundu.

 

***

Kendisinin başına çok geldiği için Belediye meclis çoğunluğunun başka bir partide olduğu durumlarda engellemelerle karşılaşılabileceğini belirten Büyükerşen görüşlerini de şöyle paylaştı.

“Belediye meclisinde çoğunlukta bulunan parti, partizanlık yapmazsa sorun yok. Ama iş yaptırmayan, getirilen faydalı projeleri gerekçe bile göstermeden sürekli reddeden bir anlayış içinde olurlarsa, başkanların yapması gereken işler var. Sağlam gerekçelerle konuyu hemen İdare Mahkemesi’ne taşısınlar. Ama mahkemelerin de sağlam olması lazım. Çoğu kez mahkeme kararıyla meclisin kabul etmediği önemli projeleri uygulamaya koydum. Bunların düzelmesi için de belediye yasalarının düzeltilmesine de şiddetle ihtiyaç var.”

Ankara’da Mansur Yavaş’ın Başkanlığında bir sorun yok, İstanbul’da da yok aslında ama ne kadar geç teslim edebilirizin telaşı yaşanıyor.

İstanbul ve Ankara’da Belediye Meclislerinin durumu da şöyle.

31 Mart seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’nin 175, CHP’nin 137 üyesi var. Ankara’da ise AK Parti’nin 90, CHP’nin 50 üyesi var. Bu durumda, belediyenin bakanlar kurulu niteliğindeki encümen üyeliğinde de çoğunluk AK Parti’de olacak.