Siyasi partilerde yerel seçim öncesi en zorlu süreç Belediye meclis üye adaylarının belirlenmesiydi.

Bu gerçekten de zorlu ve sıkıntılı bir süreçtir.

Dün akşam itibariyle seçime katılacak partiler Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleriyle birlikte diğer ilçelerin de belediye meclis üye adaylarını belirleyerek seçim kuruluna teslim ettiler.

Bundan böyle sahaya meclis üye adayları da çıkacak ve seçim çalışmaları daha da hareketlenecek.

 

***

Bizler 31 Mart’ta sandık başına gittiğimiz zaman birkaç oyu birden kullanacağız.

Büyükşehir Belediye Başkanı için oy kullanacağız, sonra bulunduğumuz ilçe Belediye Başkanı için ayrı bir oy kullanacağız, ayrıca bir de yine bulunduğumuz ilçenin Belediye Meclisi için oy kullanacağız, bir de mahallemizin muhtarını seçeceğiz. Onun için de ayrı bir oy atacağız.

Siyasi partiler ilçelere göre belirlenen aday sayısı kadar adaylarının listelerini teslim etti.

Bir de kontenjan adayları var.

Eskişehir Merkezdeki belediyeler için 4’er kontenjan adayı belirleniyor.

Bu adaylar bulundukları ilçede hangi partinin Belediye Meclis üyesi oyu fazlaysa kontenjan olarak Belediye Meclis üyesi seçiliyorlar.

 

***

Zaman zaman karışıklığa neden olan bir durum vardır.

İlçede hangi partinin Belediye Başkan adayı seçilirse o partinin kontenjan adayları seçilir gibi bir algı var.

Oysa öyle değil, kontenjan adaylarının Belediye meclis üyesi olabilmeleri için siyasi partinin belediye meclis oyu daha fazla olması gerekiyor.

Belediye Başkanı (A) partisinden seçilen bir ilçede, (A) partisinin belediye meclis üye oy sayısı daha az ise o partinin kontenjan adayları seçilemiyor.

Dolayısıyla (B) Partisinin belediye meclis üye oyu başkandan daha fazla ise Başkan (A) Partisinden, kontenjan adayları (B) partisinden olabiliyor.

Geçmişte Eskişehir’de bu durumlar yaşandı.

 

***

İlçede Belediye Başkanı hangi partiden seçilmiş ise o partinin normal belediye meclis üyeleri aldığı oy oranında sırasıyla belediye Meclis üyesi oluyorlar.

Büyükşehir Belediye Meclisi nasıl oluşuyor?

Bizler Büyükşehir Belediye Meclisi için oy kullanmıyoruz.

Eskişehir’e ele aldığımızda Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleri ile diğer ilçelerin Belediye Başkanları Büyükşehir Meclisi’ne seçilmiş sayılıyor.

Yine merkez ve diğer ilçelerden seçilen Meclis üyeleri, partilerinin aldıkları oya göre sırasıyla Büyükşehir Belediye Meclis üyelerini oluşturuyorlar.

Dilimin döndüğü kadarıyla seçimlerin nasıl olacağını anlatmaya çalıştım.