Milliyetçi Hareket Partisi’nde 1 Kasım seçim başarısızlığının ardından yeni genel başkan arayışı da başladı. Parti içi muhalefetin harekete geçtiği bu dönemde yeni genel başkan arayışları da sürüyor. 18 yıldır MHP’nin başında bulunan Bahçeli’nin koltuğuna aday olabilecek isimlerin başında, eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Eskişehir eski milletvekili ve 12 Eylül’de öldürülen MHP’li Gümrük eski Bakanı Gün Sazak’ın oğlu, işadamı Süleyman Servet Sazak, merhum Alparslan Türkeş’in Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Selim Kaptanoğlu ile Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan’ın isimleri geçiyor. Muhalifler, kabul etmesi halinde tabanda ve toplumda ismi ön plana çıkan Meral Akşener ya da Süleyman Sazak’ın ismi altında “tek liste” ile kongreye girmeyi amaçlıyor. 1 Kasım seçimlerinde MHP’nin 57 ilde hiç vekil çıkaramaması, oylarının yüzde 16.3’den yüzde 12’ye düşmesi, 12 ilde 16 milletvekili kaybetmesi ile daha önce milletvekili bulunan 23 ilden eli boş dönmesinin faturası Bahçeli ile 15 kişilik Başkanlık Divanı’na çıkartıldı.

***

Meral Akşener bakalım bu durumu kabul edecek mi? Etmemesi halinde geriye Süleyman Servet Sazak kalıyor. Sazak, 1999-2002 yılları arasında DSP’den Mahmut Erdir, Mail Büyükermen ve Necati Albay, Anavatan partisinden İbrahim Dedelek, DYP’den de Sadri Yıldırım ile birlikte Eskişehir milletvekili olarak 21. Dönem TBMM’de görev yapmıştı. Süleyman Servet Sazak, TBMM’de en uzun süre (31 yıl) Eskişehir milletvekilliği yapan Emin Sazak’ın torunu, 12 Eylül döneminde öldürülen Gümrük ve Tekel eski Bakanlarından Gün Sazak’ın da oğludur. Hafızam beni yanıltmıyorsa MHP’nin Eskişehir’den çıkardığı ilk milletvekilidir.

***

Devlet Bahçeli’nin her ne kadar “Partimizin tüm kadroları sabırla, özveriyle, inanmış bir yürekle görevlerinin başındadır” demesine rağmen muhalefet çalışmalarını hızlandırdı. İşadamı Süleyman Servet Sazak’ın “Araştırma Merkezi” adı altında Balgat’ta MHP’ye yakın bir mesafede seçim üssü, Sinan Oğan da Maltepe’de bir ofis açtığı söyleniyor. MHP’de değişim yaşanıp-yaşanmasına elbette bin 200 kongre delegesi karar verecek. Muhalif kanat ise ülke çapında delegelerle birebir görüşmeye başladı. Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran sonrasındaki tutumu, 1 Kasım seçimleri öncesi hareketleri, Meral Akşener, Sinan Oğan gibi isimleri dışlaması büyük hata olarak gösteriliyor. AKP’ye sürekli koltuk değneği olması da parti içinde de eleştirilere neden oluyordu. İşte süreçte hep bu hatalar delegelere anlatılmaya çalışılacak. Devlet Bahçeli’nin daha önce de karşısına rakipler çıktı ama bu kez işi biraz zor gibi görünüyor.