Kadına Şiddete Yönelik Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Eskişehir’de de çeşitli etkinlikler yapıldı.

Kadınların ve kadın kuruluşlarının bu etkinliklerinin yanı sıra çeşitli kuruluşların da bu güne destek vermesi önemli bir gelişme.

Ancak tüm bunlar olurken, kadına şiddetin sürekli arttığını da görüyoruz.

Türkiye’de son 14 yılda kadına yönelik şiddetin yüzde 392 arttığını biliyor musunuz?

Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer bakın ne diyor.

“Kadın-erkek eşitliğine inanmadığını her fırsatta vurgulayan AKP iktidarları boyunca neredeyse her gün en az bir kadın erkekler tarafından şiddete uğruyor ya da sokak ortasında öldürülüyor. Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat artış gösterirken, 2018 yılının ilk 10 ayında 363 kadın şiddet sonucunda öldürüldü. İlk 8 ayda 870 kadın şiddete uğradı. Boşanan kadınların yüzde 36’sı da şiddete uğradığı için evliliğini sonlandırmakta. Ancak evliliğini bitirse bile şiddetten kaçamamakta. Her 6 kadından biri beraberliği bittikten sonra şiddete uğramakta”

 

***

Devlet eski bakanlarından Önay Alpago, önceki akşam katıldığı bir televizyon programında, “Türkiye’de kadın ve ağaç olmak çok zordur. Çünkü her ikisi de kesiliyor” dedi.

Bu iktidar döneminde kadına şiddetin inanılmaz boyutlara ulaştığını rakamlardan görüyoruz.

Ya ağaç katliamı.

Saray yapılacak diye Atatürk Orman Çiftliğinde, yazlık saray yapacağız diye Marmaris Okluk’ta, üçüncü havalimanı için İstanbul’da ve daha bir çok yerde yaşanan ağaç katliamları.

Yurdumuzun her yerinde yüzbinlerce ağaç kesilirken, bu zihniyetin temsilcilerinin Hamamyolunda kuruyan ağaçların kesimi karşısında takındıkları tavır hala unutulmadı.

 

***

Ülkemizde kadın istihdamının en çok olduğu eğitim sektöründe eğitimciler tarafından hazırlanan raporda da çarpıcı tespitler var.

Araştırma sonuçlarına göre; çalışan kadınların yüzde 82’si, kamu personel rejiminde yaşanan dönüşüme dair (performansa göre ücretlendirme, güvencesiz, kadrosuz, esnek çalışma vb.) olumsuz fikirlere sahip olduğunu belirtirken, yüzde 69’u çalışırken kendini güvende hissetmediğini söylüyor.

Öğretmenler velilerden baskı görüyor.

Cinsiyet ayrımına uğruyor.

Aldıkları ücretler yetersiz.

Ve daha bir dolu sorun. Sadece eğitim sektöründe mi, daha bir çok sektörle kadınlar aynı sorunlarla karşı karşıya.

Yöneticilerin kadına bakış açısı değişmedikçe, bu sorunlar daha da bitmez.

Türkiye’de kadın ve ağaç olmak gerçekten zor.