Gol ve yumruk, ikisi de sportif terimdir.  Sporun çeşitleri vardır. Her spor dalının dili, kendine hastır. Her sporun icra şekli değişiktir. Her spor dalının kendine özgü kural ve kaideleri vardır.

Spor, oyunlar manzumesidir.  Her branşın oyun biçimi farklıdır. Sporun objesi insandır. Gol ve yumruktan önce spor çeşitlerinden söz edelim. Futbol, basketbol, voleybol, boks, güreş, atletizm vs. bunların her biri bir spor dalıdır. Şu şiarı unutmayalım. Spor, kaynaşma ve dostluk için yapılır. Sporun özünde sevgi yatar. Spora hiç kimsenin nefret tohumları ekmeye hakkı yoktur.

Gol, futbol maçında atılırsa alkışlanır. Yumruk, boks maçında vurulursa alkış alır. Futbol maçında atılan yumruklar yuhalanır. Futbolda yumruk atan ceza alır.

Önce, oyundan bahsedelim. Oyun, taraflar arasında oynanır. Oyun barışa hizmet ettikçe güzelleşir.  Oyun yenmek için oynanır. Tarafların birisi yener. Diğeri yenilir. Spor da yenmek de, yenilmek de şereftir.

Spor, savaş değildir. Spor yanlıları, karşı takım için: “İntikam almaya geldik veya ölmeye geldik.” gibi sözler sarf edemezler.

Spor alanlarında sportif faaliyetler dışında husumet içerikli hortlatılan her oluşum suç olmalı.  Suçun failleri, sportif cezaların haricinde adli cezalar ile cezalandırılmalı…

Geçtiğimiz hafta sonu oynanan bir derbi müsabakasında futbol dışı olaylar, maçın önüne geçti. Ülkemizin bu iki asırlık takımına, bu türlü hareketler yakışıyor mu? İkisi de asırlık çınar. Türk futbol tarihinin öncü kulüplerinden iki güzide kulüp… Müessesleri yöneten ve yaşatan kişilerdir. Kişilerin varlığı müesseselerin varlığının önünde değillerdir.

Yazık olmasın Türk futboluna… Gençliğin ilgi alanına dikkat etmeli… Gençliğe, mevcutlar kötü örnek olmamalı. Yeşil sahalardan taraftar soğutmamalı.

Gençlik yıllarımızda, aktif sporla alâkadar olurken hocalarımız derlerdi:

-Sporun birinci şartı, efendiliktir. İkinci koşulu, centilmenliktir. Üçüncü kuralı, saygıdır. Dördüncü kaidesi, sevgidir. Beşinci gayesi, hoşgörüdür. Altıncı müeyyidesi, tahammüldür. Yedinci ilkesi spor yaptığın sürece spor ahlakıyla ahlaklanmaktır. Bu düsturları beceremiyorsan senden asla sporcu olmaz.

Spor da, yenmek de vardır yenilmek de… Bükemediğin bileği ısırmayacaksın. Bükemediğin bileğin elini öpeceksin. Gereken dersini alacaksın bir dahaki sefere yani maçın rövanşında rakibi yenmeyi başaracaksın. Aksi spor değil kepazelik olur, derlerdi.

Hakemlik yıllarımızdaki seminerlerde de hocalarımız:

-Sizin birincil göreviniz maçı sağlıklı idare etmektir. Art niyetli kişilere müsamaha göstermeyin. Sporcuları sakatlayıcı hamlecileri mutlak cezalandırın. Provokatörlere göz yummayın. Hakem de, hata yapabilir.  Hatayı, hata ile kapatma... Hata da, takılıp kalma. Hatada takılı kaldıkça bocalarsın. Gaza gelmeyin. Tahriklere kapılmayın. Şımarıklara yüz vermeyin. Hakşinas olun. Güven duygusunu zedelemeyin.  

Hayatın pahasına da olsa, asla tarafgir olmayın. O işten ekmek yiyenleri unutmayın. Kimsenin lokmasının hak gaspına sebep olmayın. Her birinin geçimini sağlamak zorunda olduğu çoluk çocuğu var. Ailesi var.

Kimse, ekmeğinden olmasın. İşsiz güçsüz bir insan ne yapabilir. İşi olmayan insanlar toplumun sırtına yük olurlar. Birinin lokmasını elinden alıp haksız bir şekilde bir başkasına vermeyin.

Hiç kimseye yazık olmasın. Hırs ve öfkeye kapılmayın. Elbette sağlıklı insanlar öfkelenir de, hırslanır da. Önemli olan o hırsa ve öfkeye hâkim olabilmektir.

Herkes, emeğinin karşılığını almalı. Adalet, duygusunu vicdanından esme. Adaletin ağırlığını ensende taşı, derlerdi.

Yazımın bu aşamasında, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan futbol maçı sırasında kalp kriziyle hayata veda eden genç kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Koray Şener, yirmi iki yaşında üniversite öğrencisi bir Türk evladı idi. Hak vaki olmuş. Allah’ın rahmetine kavuşmuş. Ruhu şad olsun. Mekanı cennet olsun.  Ailesine, yakınlarına ve tüm spor camiasına başsağlığı diliyorum.

Sportif barış için başta spor medyasına, taraftara, hakemlere, sporculara, teknik adamlara, yöneticilere ve güvenlik güçlerine iş düşüyor. Spor alanlarının güvenliği bozulmasın. Gençler, imkânlar ve emekler mahfi perişan olmasın

Paranın ve insanın olduğu her yerde her şey olur, dediklerini hatırlayalım. İnsandaki ahlak kalitesinin para ile olan münasebetlerde daha iyi ortaya çıktığını söylemiş olayım.

Eskişehirspor’a da başarılarında devamlılık dilerim.

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!