Genellikle düğün, kutlama gibi etkinliklerde havaya ateş ederek, bir çok kişinin hayatını kaybetmesine ya da sakat kalmasına neden olan ve “şehir magandaları” diye adlandırılan kişilere yönelik ciddi bir uygulama başlatıldı.

Zaman zaman televizyonlarda izliyorsunuz, küçücük çocuklara bile ateş ettiriyorlar düğünlerde.

Gazete sayfaları, televizyonların haber bültenleri maganda kurşunlarıyla hayatını kaybedenlerin haberleriyle dolu.

Aslında geç kalmış bir karar ve uygulama bu ama zararın neresinden dönerseniz kardır.

***

Tüm şehirlerin valilikleri bu konuda gerekli önlemleri almak zorundalar.

Bütün valiler olduğu gibi Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak da bu konuda gelen genel emir yayınladı.

Buna göre, bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi organizasyonlar sırasında meskûn mahallerde ateşli silahlarla havaya ateş açılması önlenecek.

Havaya ateş açılması sebebi ile yaralama ve ölüm olaylarının engellenmesi için uyarı afişleri de asılacak.

Bazı organizasyonlarda kamu görevlileri tarafından da ateşli silah ile havaya ateş açıldığı, havaya açılan ateş sonucu vatandaşlardan yaralananların olduğuna dair sosyal medyada paylaşımların yer aldığı, basın yayın organlarında buna benzer haberlerin yayınlandığı anlatıldı emirde ve  “Valiliğimizce kişilerin can güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeninin sağlanması çerçevesinde meskûn mahallerde havaya ateş açılmasının önlenmesi bu çerçevede yaralama ve ölüm gibi istenmeyen olaylara meydan verilmemesine yönelik tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde kişilerin can güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanması amacıyla; düğün, nişan, eğlence ve benzeri organizasyonlar sırasında, ateşli silahla havaya ve çevreye ateş edilmesine müsaade edilmemesi önem arz etmektedir” denildi.

 

***

Bunu kamu görevlileri yaparsa derhal idari ve cezai işlem yapılacak, para cezaları uygulanacak, memuriyetleri bile tehlikeye girebilecek.

Şehir magandalarının çeşitli etkinliklerde silah atmaları halinde ise yine ağır cezalar uygulanacak.

Önemli olan şimdi alınan bu kararların ciddi şekilde uygulanması.

Şehir merkezlerinde belki uygulanacak ama, özellikle kırsal alanda bunu uygulamak da güvenlik görevlilerine düşecek.

Çünkü oralarda bu tür işler daha çok yapılıyor.