Jale Nur Süllü, çeşitli kademelerde Eskişehir’e hizmet etmiş bir insan.

Babadan siyasetçi.

Babası ve oğlu avukat olduğu için de her ne kadar hukukçu olmasa da hukuktan anlıyor.

Şimdi ise milletvekili olarak Eskişehir’e hizmet vermeye çalışıyor.

İyi de bir Eskişehirlidir.

Önceki gün CHP binasında düzenlenen basın toplantısında Süllü, oldukça dolu gelmiş.

Ağırlığı Cumhurbaşkanının 100 günlük planına veren Süllü, hemen her konuda görüşlerini açıklamış, ama biz Eskişehir’i ilgilendiren konuları alalım.

 

***

Birincisi Termik Santral.

Burada Eskişehir’in diğer milletvekili Emine Nur Günay’a bir gönderme yapıyor.

“Biz Eskişehirliler, bu projenin gerçekleşeceğine bir türlü inanmak istemezken,100 Günlük Planda ihaleye çıkılacağı bilgisi, müjdeymiş gibi hem de övünerek veriliyor.  Bu rant projesini, Eskişehirlilere karşı yapma kararlılığı ile hareket edip bir de bunla övünenler, bunun hesabını çocuklarımıza ve onlara bırakacağımız doğaya nasıl verecekler merak ediyorum.”

Bilindiği gibi Emine nur Günay, plan açıklanmadan önce de termik santralin ihaleye çıkacağı konusunda açıklamalar yapmıştı.

 

***

Sllü, termik santral projesini de bir “çılgın proje” olarak nitelendiriyor ve şöyle diyor.

“Alpu Ovası’nda kurulacak olan Termik Santralle Eskişehir de bu çılgın projelerden nasibini almış görünüyor. Neresi çılgın bu projenin derseniz çılgın hem de çok çılgın.  Belediyelerin, konunun otoritelerinin, onca odanın, sivil toplum örgütünün,  yörede yaşayan vatandaşların; kısacası, tüm Eskişehirlilerin istememesine, onca dirence, açılan onlarca davaya karşın yapacağız demek çılgınlık değil de ne?  Kirli hava, insan sağlığı tehdidi, kaybolan tarım toprakları, biten tarım, hayvancılık, su kaynaklarının tüketilmesi, neresinden ele alsanız en az Kanal İstanbul kadar çılgın proje.

Tarım ve Orman Bakanlığının korunacak 12.12.2016 tarihli kararı ile  1. Sınıf  tarım arazisi olarak “büyük ova” adı altında  tarımsal sit alanı ilan ettiği verimli tarım toprağımız  elden giderken bölgede geçimini tarımdan sağlayan halkımıza,  bunu nasıl açıklayacaklar? Temiz havası ile övündüğümüz şehrimize bu kötülüğü nasıl yapacaklar?”

 

***

 

“Termik Santralle  tahrip edilecek olan ekolojik dengeye karşı haklı tepkileri gidermek üzere Millet Bahçesi  Projesinin  ön plana çıkarılmaya çalışıldığının farkındayız.  Her birimizin maçlarda, törenlerde anılarının olduğu Atatürk Stadyum’unun yıkılacağı haberi, her ne kadar içimizde bir burukluk yaratıyorsa da şehre kazandırılacak yeşil alan, bu burukluğumuzu bir nebze hafifletmektedir” diyor Süllü ve bir uyarıda da bulunuyor.  

“Her şeyin en iyisine laik ve estetik anlayışı çok yüksek olan Eskişehirli hemşerilerimize yakışır bir düzenleme olması ile ilgili bu projenin takipçisi olacağımızdır.  Dede Korkut Parkı gibi estetikten uzak ya da düzenlemesini belediyeye vermeyerek gerçekleştirilen, DDY alt geçit üst düzenlemesi gibi işlevsellikten uzak ve çirkin bir yapılaşma olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmak isteriz.”