AzPolitik

 

Zorlu süreç

 

Termik Santral konusunda Eskişehirlilerin zorlu süreci devam edecek gibi görünüyor.

Danıştay tarafından Alpu’daki verimli arazilerin tarım arazisi vasfından çıkaran Toprak Kurulu kararı ve bu konudaki uygulamanın iptal edilmesi bir sevinç yaratmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde açıkladığı 100 Gün Planında Alpu termik Santral ihalesinin yapılacağı belirtilince yaşanan sevinç hüzüne dönüştü.

Verimli araziler üzerinde bu tür çevreye zararlı olacağı bilinen termik santral kuruluşunda neden ısrar edilir, anlamak mümkün değil.

 

***

Muhtemelen 15 Ağustos tarihinde bu ihaleye çıkılacak.

İhale yapılır mı yapılmaz mı onu göreceğiz.

Çünkü daha önce de birkaç kez ertelenmişti.

Bir de şimdi bu konuda yargı kararı var.

Danıştay’ın iptal kararından sonra Alpu Ovası yeniden verimli tarım arazisi durumuna geldi.

Toprak Kurulu kararı yeniden işleyecek mi?

Hatırlanacağı üzere Eskişehir Toprak Koruma Kurulu’nda yapılan ilk oylamada nitelikli çoğunlukla arazinin tarım arazisi vasfından çıkarılmasına hayır denmiş, daha sonra yönetmelik çıkarılarak, karar çoğunluk oyu ile alınmıştı.

İşte Danıştay’ın iptal ettiği de buydu.

 

***

Tabi Eskişehir’de başta merkezdeki belediyeler olmak üzere sivil toplum kuruluşları mücadelelerine devam edecek.

Bu konuda Jeoloji Mühendisleri Odası’nın bir çalışması oldu.

Geçmiş dönemde de mücadelenin içersindeydi Jeoloji Mühendisleri Odası.

Alpu Termik Santral’i için hazırlanan ÇED Raporu konusunda TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin öncülüğünde çalışma grubu oluşturuldu. Kısa süre içinde ÇED Raporu Jeoloji Mühendisliği açısından değerlendirildi. Bu ÇED Raporunun eksikleri belirlendi ve bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirmesi için çalışmalar bir yayın olarak hazırlandı.

Bu yayındaki bilgilerin bu konuda yapılan mücadeleye ışık tutacağı ve güç vereceği de belirtildi.

 

***

 

 

 

Ayrıca, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Can Ayday, Eskişehir- Alpu’da kurulması planlanan kömürlü termik santral projesine ait çıkan nihai ÇED Raporu eksiklikleri ile ilgili hazırladıkları ve kitapçık olarak yayımladıkları raporu, Gündüzler Mahallesi halkı paylaşacaklarını duyurdu.