Gün, bayramlaşma günüdür. Bayramı doyasıya yaşamak için bayramlaşmak gerekir. Bayramı doyasıya yaşamak için empati, sevgi, saygı, hoşgörü, görgü, kültür, eğitim, ikram, fedakârlık ve anlayış gerekir. Kimin, kiminle bayramlaşması icap eder? Ayrıca kimin kiminle, ne zaman nerede ve niçin bayramlaşması lazım? Bayramlaşmak nasıl olur ve niçin bayramlaşılır? Bayram, kim ve kimler içindir? Toplumsal barış ve toplumsal huzur için yukarıdaki paragrafta belirtilen soruların cevabını bulmak gerekiyor.  Bu soruların cevabını herkes kendi vicdanında bulabilir.

Bayramlaşmak toplumsal yaşamın en önemli göstergesidir. Bayramlaşmak sevgi, saygı, hoşgörü, merhamet, yardımlaşma, kaynaşma, dayanışma ve uzlaşı kültürünün eseridir. Bayramlaşmak isteyenin öncelikle empati gücünü doğru kullanması gerekir.

Bayramlaşmak öncelikli olarak yaşça küçüklerin ve sağlıklı olanların kendisinden yaşça büyükleri ve düşkünleri ziyaretiyle başlar. Bayramlaşmak; yaşlıları, hastaları, yoksulları, küçükleri, mağdurları, muhtaçları sevindirmek demektir. Bayramlaşmak; gönül almak demektir. Küslükleri, kini, nefreti, intikam duygusunu yok etmek demektir. Küsleri barıştırmaktır. Bayramda küsleri barıştırmak, bayramı anlamlandırmak demektir. Kaç kişinin gönlünü almışsan o kadar bayram yapmış sayılırsın. Bayramlar gönül kazanmak içindir.  Bir toplumda küslerin, mahzunların, mağdurların ve muhtaçların çokluğu o toplumun ayıbıdır. Bayramlaşmak yoksulları, garipleri, kimsesizleri, yetimleri, öksüzleri, mağdurları, mahzunları topluma kazandırmaya çalışmaktır.

Bayramlaşmak sosyal bir olgudur. Bayramlaşmak erdemli insanların işidir. Bayramlaşmak, istisna bir ibadet türüdür. Bayram günleri orucun dahi yasaklandığı günlerdir. Sen, gönül aldıkça Allah da senin gönlünü alacaktır. Gün bayramlaşma günüdür. Bayramlaşmak bir kültürdür. Bayramlaşmak dini bir vecibedir. Bayram, Allah’ın insanlara büyük bir armağanıdır. Allah’ın lütfudur. O nedenle bayramı doyasıya yaşamak şarttır. Bayramlar arabulmak içindir. Ara bozmak için değildir.

Bayram günleri başkasına ikram günleridir. Bayram günleri başkasının ikramını kabul günleridir. Bayram günleri ziyaret günleridir. Bayram günleri, dost kazanmak günleridir.  Bayram günleri, ziyarete gelenleri sofraya buyur etmek günleridir. Bayram günleri ziyarete gidilen yerlerde buyur edilen sofralara oturmak zamanlarıdır. Bayram günleri gıybet sofralarında toplanma günleri değildir.

Kudretten bu gün bayram günü dediler

İnanmış insana lütuf olarak verdiler

Dünya nimetlerini insan önüne serdiler

Bayram hâlini ibadet hâli bildirdiler.

Bayram günleri küslük, kapris, kin, kibir ve gurur zamanı değildir. Bayram günleri öfke ve haset zamanı hiç değildir. Bayram günleri cenneti temsili yaşamaktır. Birlik ve beraberlik günleridir. Bir yılda yedi gün dini bayram günü vardır. Yılın günlerine göre, bayram günleri  %2’ye dahi tekabül etmiyor. Bu yedi günlük zaman dilimini anlamında ve gayesinde yaşamak insanın boynuna borçtur.

Ziyaret eden ziyaret edilir. Bayramlaşanla bayramlaşılır. Toplumsal huzur için bayramlaşmaya ihtiyaç var. Ailede bayramlaşmaya ihtiyaç var. Komşu ve akraba ile bayramlaşmaya ihtiyaç var. İşyerinde bayramlaşmaya ihtiyaç var. Daha doğrusu toplumun tüm katmanlarında bayramlaşmaya muhtacız. Muhtaç olduğumuz için bayramlar var. Hiç bir şeye ihtiyacı olamayan tek Allah’tır. İnsan, ihtiyacı olandır. Zaman bayramlaşma zamanıdır. Bayramlaşmaya öncelikle babalar, anneler, çocuklar, kardeşler, akrabalara, komşular ve hemen yakınlardan başlamak lazım!

Bugün bayramlaşma günüdür. Anneleri, babaları, kardeşleri, yakınları ve sözün özeti sizi sevenleri bayramlaşmaya gelecekler diye yollara baktırmayın! Bayramınız mübarek olsun!

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!