Ben, öğün vakti sofrayı açarım. Değirmendeki usul böyledir. Yakınımda olan insanlarısofraya buyur ederim. Herkes torbasında ne getirdiyse onu sofraya koyar. Allah ne verdiyse beraber yeriz. Biz insanız! Biz ekmeğimizi bölerek yeriz. Paylaşarak yeriz. Oturur beraberce bir sofrada yemek yeriz. Yalınız, biz ekmeğimizi israf etmeden yemek zorundayız. Biz insanlar varlığın darlığını da düşünürüz.
Sofradan geri kaldırılan ekmekleri çöpe atmayız.O ekmeği bir şekilde değerlendiririz.
Sofrada sohbet ederiz. Tanışır, kaynaşır ve hâlleşiriz! Çöpe atılan her lokma ya da israf edilen her imkân bir kaynağın yok edilmesi demektir. Senin ihtiyacın olmayan bir imkân bir başkasının ihtiyacını karşılayabilir. Allah, bu nedenlerle israfı yasaklamıştır.İsrafın, İslam’a göre cezası ağırdır. İslam’da ağır öngörülen cezalar haram olarak sınıflandırılmıştır.
Köpekleri iyi tanıyanlar bilirler. Bir köpek, yiyeceğinin fazlasını götürür bir yerleri eşeleyerek eşelediği yere saklar. Kendi geleceği ve kendi ihtiyacı için saklar. Köpeklerin bu davranışları müsrif insanlara örnek olmalı.
Köpekler, kendi yiyeceklerini ön ayakları arasına alarak başkasına vermeden yemeye çalışırlar. Biz insanlar, köşe bucak kaçarak bir yerlere çekilip yiyeceğimizi tek başımıza yemeyiz. Biz insanız, insanların en büyük özelliklerinden birisi de yiyeceklerini başkalarıyla paylaşarak yemektir. İnsanlar yemeklerini kavga ile değil muhabbetle yerler. Allah, muhabbetle ve misafirle paylaşılarak yenilen yemeğe bereket verir. Kim, insanların rızkını kesmeye çalışırsa Allah onun rızkını daraltır.
Her insan mahiyetindeki hayvanların korunma,barınma, bakım, yeme, içme ve temizliğinden sorumludur. Hayvan sahibi her insanın köpeğinden kedisine mahiyetindeki hayvanı başkalarından gelecek zararlara karşı korumak mecburiyetindedir. Hayvan sahibi, o hayvandan da başkalarına gelecek zararı önlemek zorundadır.
Bir insan, mahiyetindeki hayvanı sevgiyle ve şefkatle koruyup kollamakla mükelleftir.Hayvanları sevmek adına sokaklara, parklara ve insanların gelip geçtiği yerlere yiyecek bırakmaketik değildir.O atıklarının insan sağlığına zararlı olabileceğini düşünmek gerekir. Hayvan severlerin,bakmak istedikleri hayvanlarının yiyecek, içecek ve barınmalarını ona göre sağlamaları icap eder. Hayvan severlerin dikkat etmesi gereken önemli konu şudur. Kaş yapayım derken göz çıkartmamak önemlidir. Göz de, kaş da değerlidir. Hangisinin daha değerli olduğuna aklıselim düşünen insanlar karar verir.
Allah, sofrasında misafire, eşe, dosta, akrabaya, yoksula ve garibana yer açan insanın geçim alanını genişletir. O insanın geçim kaynaklarını artırır.Geçim koşullarını kolaylaştırır. Allah, insanlara, hayvanlara ve sair canlılaramerhamet edenlere merhamet eder. Allah, merhametsizlere merhamet etmez. Allah, merhametlidir merhametlileri sever. Merhametsizleri sevmez.
Bizim değirmende, sofrayı müşteriler kurar vekaldırır. Çayı da müşteriler demler. Çaylar benden olur. Demleyen çaydan, sohbet ederek birlikte içeriz. Bazı müşteriler değirmene gelirken çay ile şeker de getirirler.
Külkedisi, dedi:
-Buraya kadar olanları anladım. Peki, müşteriler nerede yatarlar?
Değirmenci, sabırlı bir eda ile dedi:
-Nerede yatacaklar? Buğday çuvallarının üzerinde yatarlar. Nerede uyun yer bulurlarsa orada yatarlar. Ben, hancı mıyım? Onların keyiflerine göre yatacak yeri nereden bulayım? Çok istiyorsan, aha şuraya sen de bir han aç. Gönlüne göre de işlet! Müteşebbis olursun! Umduğunu bulabilir misin, onu ben bilemem!Her getirinin bir de götürüsü olur! Kazanca göre dengeli harcamak gerekir. Değirmene gelen kendi tedarikini kendisi yapar. Bir olayı değerlendirirken empati yamak gerekir.Realist ol!
Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın dostça kalın!