Siyasi partiler şu anda harıl harıl milletvekili aday listelerini hazırlamakla meşgul.

Çünkü bu hafta sonunda listeler tamamen hazırlanmış olacak ki, Pazartesi günü Yüksek Seçim Kuruluna verilebilsin.

Bir baskın seçim olması nedeniyle dolayısıyla CHP’de önseçim yapılamadı.

Gerçi daha önceki seçimlerde de Eskişehir’de önseçim yapılmamıştı ama adayların büyük bölümü önseçim ile belirlenmişti.

AKP ve MHP’de adayların nasıl belirlendiğini geçmiş seçimlerden de biliyoruz.

İYİ Parti ise Türk siyasetinde yeni bir parti olduğundan aday belirlenme işi nasıl yapılacak onu da görüp öğreneceğiz.

Yeni kurulmuş parti olduğu halde Eskişehir’den aday adayı sayısının oldukça fazla olması parti yöneticilerini seçim konusunda zorlayacaktır.

 

***

CHP’de adayların nasıl belirleneceği konusunda geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu biraz ip uçları vermiş.

Erken seçim nedeniyle önseçim yapamayan CHP'de adaylar merkez yoklaması ile belirlenecek bu tamam.

Milletvekili sayısının 50 kişi artarak 600'e çıkması ve aday olmayan isimler nedeniyle mevcut milletvekillerinin önemli bir kısmının yerini koruması bekleniyor.

Burası önemli.

CHP’de şu anda 131 milletvekili var, bunlardan yaklaşık 10 kadarı da aday adayı olmadı dolayısıyla kalan milletvekilleri Kılıçdaroğlu’nun açıklamasına göre listelerde yer alacak.  

Bunda da tek kriter liyakat olacak, Kılıçdaroğlu’nun Meclis çalışmalarına bakarak karar vereceği, muhalif ayrımı yapmayacağı vurgulanıyor.

Bu konuda CHP’nin Eskişehir milletvekilleri avantajlı.

Meclis performanslarına baktığımızda Utku Çakırözer, birinci sırada gelir. Gaye hoca da hiç fena değil. Cemal Okan Yüksel de başdanışman.

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise İstanbul’dan aday olacağı ve İzmir’deki yerini DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya bırakacağı da söylentiler arasında.

 

***

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. dönem çalışmaları son genel kurul toplantısıyla dün sona erdi. Meclis’in son oturumunda Utku Çakırözer konuştu ve bir kez daha OHAL’in kaldırılması çağrısında bulundu, sadece düşünceleri ve ifadeleri nedeniyle özgürlüklerinden mahrum milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler ve öğrenciler için özgürlük istedi. Çakırözer, “ Bu ülkede basın özgürlüğünü lafta değil, özde sağlamalıyız. Barış Atay'ın görüşlerine katılmayabilirsiniz ama onu özgürlüğünden mahrum bırakmamalısınız. Ülkede herkes için hukuk güvenliğini sağlamalıyız, gerçekten bağımsız bir yargı oluşturmalıyız. İşte bunları yaparsak yatırımcıya güven gelir, üretim artar, refahımız artar” dedi.

Böylece CHP’nin mesajlarını da Çakırözer iletmiş oldu.