Suçlu kim? Suçlu, ayağa kalk ve suçunu itiraf et! İşlenen suç; insanın yalnızlaştırılmasıdır. Her geçen gün toplumsal yaşamda insan yalnızlaşıyor. İnsan, ailede yalnızlaşıyor. Toplumsal hayatta yalnızlaşıyor. İnsan, yalnızlaştıkça yalnızlaşıyor.

Etrafa göz atıldığında yalnızlaşan insanları görmek mümkün... Bu tiplerin her geçen gün sayıları süratle artıyor. İnsan yalnızlaştıkça, insani yaşamdan ve sosyal hayattan kopuyor. İnsan, yalnızlaştıkça iç dünyasındaki sorunları artıyor. İnsanın iç dünyasında sorunları artıkça problemleri çoğalıyor. Problemleri çoğaldıkça insan, heder olup gidiyor.

            Teknolojik gelişim mükemmel bir şey… Modern yaşam fevkalade bir olgu… Hayvan sevgisi, çok güzel bir duygu… Teknoloji ile behemehâl olmak çağdaş yaşamın en vazgeçilmez gereği… Hayvanlar ile içli dışlı yaşamak hayatın bir başka gerçeği…

            Bütün bu olgu ve gelişimleri ele aldığımızda insanı ve insani yaşamı unutmamak gerekiyor. İnsan yaşamı dünyalara değişilmeyecek bir değerdir. İnsan yaşamından daha değerli hiçbir realite olamaz. Her şey insan içindir. Her şey insanın sağlıklı yaşamı için oldukça güzeldir. Aksi insanlık için felakettir.

            Uzun bir süredir dikkatimi çekiyor. Bırakın her şeyi bir tarafa, insanlar birbiriyle selamlaşmaktan imtina ediyor. İnsanlar birbirinden uzak kalmaya çalışıyor. Araştırmacıların söylediklerine göre insanlar kendilerini teknolojik bağımlılığa kaptırdıkça yalnızlaşmak kaçınılmaz oluyor, deniliyor. Teknolojik bağımlılık artıkça insanın yalnızları oynadığı belirtiliyor.

            Bir başka araştırmacı cenaha göre, modern yaşamda insanlar yalnızlaştıkça yalnızlıklarını kedi ya da köpeklerle gidermeye meyil ediyorlar, deniliyor.

            Yazımın başında belirttim. İnsan sevgisinden daha güzel sevgi ne olabilir, diye? İnsana olan ilgiden daha önemli olan ilgi hangi ilgi olabilir?

            Tüm insanları kast ederek söylemiyorum. Bazılarına göre manzarayı ifadeye çalışıyorum. İnsanların kendilerine sorması gereken bazı önem arz eden sorular var. Bu soruları insanlar kendilerine sorabiliyor mu? Acaba günümüz insanı kendisini sorgulayabiliyor mu?

            Teknolojik ilgiye ve hayvan sevgisine hiçbir sözüm yoktur ve olamaz da. Ancak her şey yerinde ve yeterince oldukça güzel olur. Doğru olur. İyi olur. Mükemmel olur.

            Günümüz yaşamında insan sevgiye muhtaç… Günümüz toplumsal yaşamında insan merhamete muhtaç… Günümüz sosyal ilişkilerinde insan ilgiye muhtaç…

            İnsan sevgiye, ilgiye ve merhamete muhtaç olduktan sonra gerisi teferruat… Hâl böyle olunca her insan toplumsal ve ailevi ilişkilerini gözden geçirmeye mecbur değil mi?

            İçtimai hayatta fert sevgiye, ilgiye ve şefkate muhtaç… Ailevi yaşamda çocuk sevgiye, ilgiye ve şefkate muhtaç… Ailevi yaşamda çiftler birbirinin sevgisine, ilgisine ve şefkatine muhtaç… Aile içerisinde anne ya da baba sevgiye, ilgiye ve şefkate muhtaç…

            Toplumsal yaşamda herkes saygıya, hoşgörüye, uzlaşıya ve barışa muhtaç… Toplumsal barışı, hoşgörüyü, uzlaşıyı ve karşılıklı saygı ortamını kim ve nasıl sağlayacak?

            Aile içerisindeki sevgi ortamını, doğru ilişkiyi ve gereken şefkati kim nasıl sağlayacak?

            Toplumsal ilişkileri kim, nasıl ve niçin bozdu? Ailevi bağları kim nasıl ve neden kopardı? İnsani ilişkileri kim, nasıl ve niçin öldürdü?

Bozan suçludur. Koparan suçludur. Öldüren daha da suçludur. Bozulanı kim nasıl ve ne zaman düzeltecek? Kopanı kim, nasıl ve ne zaman ekleyecek? Hele hele öleni kim, nasıl ve hangi üstün maharet ile diriltecek?

Ömrünüz uzun, kazancınız bereketli olsun! Hoşça kalın! Dostça kalın!