Eskişehir’in son günlerdeki yoğun gündemi termik santral ve şeker fabrikası satışını unutturdu sanmayın, sivil toplum kuruluşları bu konudaki çalışmamarını her zamanki yoğunluğuyla sürdürüyor.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da, konuyu her ortamda canlı tutuyor.

Geçtiğimiz günlerde Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün sezon açılışında da konuyu gündeme getirdi.

Malum park ve bahçe, temiz hava, temiz doğa demek.

Termik santral konusu için bundan uygun bir mekan olamazdı.

Kurt, Eskişehirlilerin, temiz doğa, temiz hava, sağlıklı su ve toprak için termik santrale karşı çıkmalarını bir kez daha hatırlattı.

 

***

Başkan Kurt’un işçilere hitabında değindiği bir diğer konu da taşeron sistemiydi.

Taşeron sisteminin çözülemediğini, çözülmüş gibi yapıldığını ileri sürdü.

Kurt, “Bu haliyle taşeron sorununu ben belediye başkanı seçildiğimde çözdüm. Hani hiç kimse sendikalı olamayacaktı? Daha önce adını almadığınız sendikaya, şimdi hepiniz üye oldunuz. İş güvencesini sağlamak kafaya bağlıdır. Bu da sosyal demokrat olmaya bağlıdır. Biz, bu konuda iddialıyız” dedi.

Kurt işçilere de şöyle seslendi.

“Şuanda kendi aldığınız ücretlerle Devlet Hastanesi’ndeki, üniversitedeki taşeron işçinin aldığı ücreti, çalışma koşullarını karşılaştırın. Biz, Odunpazarı Belediyesi’nde çalışanları önce insan diye görüyoruz. Önce insan olarak görüyorsak, insanın insan olmaktan dolayı temel hakları vardır. Bu temel haklardan hiç kimse vazgeçemez, bu hakları ortadan kaldıramaz. Bu nedenle de bütün işçi kardeşlerimizle birlikte yol yürümeye gayret ediyoruz. Hiç kimseyi keyfi olarak işten çıkarmadık, çıkarmayız. Herkes işini yaptığı sürece burada iş barışı sağlanır, huzur içinde çalışmalarımıza devam ederiz. İş barışı ve huzurunda birinci şartı psikolojik olarak rahat olmak ve birbirine güvenmektir. Ben size güveniyorum. Çalışkansınız, üretiyorsunuz ve yaptığınız işleri de iyi yapıyorsunuz. Elinize sağlık. Önümüzdeki dönemde de bunu bekliyoruz. Biz burada birlikte çok farklı işleri yaparız. Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi işler yapağız. Bu hükümet böyle devam ederse, biz kendi işlerimizi kendimiz yapar hale gelmeliyiz. Başkasından alacağınız makine ile kiralayacağınız işçi ile bu işler olmaz.”

 

***

Başkan Kurt, çözülmedi, çözüldü gibi yapıldı dediği taşeron sistemiyle ilgilide şu tespitlere yer verdi.

“Bu hükümet her konuda olduğu gibi, bunda da size yalan söyledi. Taşeron meselesi çözülmedi. Çözüldü gibi yaptılar, ama çözülmedi. Bunu ancak ve ancak biz çözeriz. Siz ister inanın, ister inanmayın; ister oy verin, ister vermeyin Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olmadığı sürece taşeron sorunu çözülmez. Kendiniz bilirsiniz, biz böyle devam edeceğiz diyorsanız, devam edin. 70 yıldır böyle yapmışsınız, 70 yıldır da sıkıntıyı siz çekiyorsunuz. Hacı Ahmet Beyin çocuğu ya da falanca beyin çocuğu sıkıntı çekmiyor; garibanın, yoksulun çocuğu sıkıntı çekiyor. Haksızlık, hukuksuzluk varsa onlara karşı oluyor, zenginin çocuğuna bir şey olmuyor.”