Eskişehir’in özellikle merkez belediyelerinin Türkiye genelindeki başarıları malum.

Büyükşehir olsun, Odunpazarı olsun, Tepebaşı olsun yapılan değerlendirmelerde çıtayı hep yükseltiyorlar.

Geçtiğimiz günlerde gazetelere de yansıdı İnsani Gelişme Vakfı tarafından 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesinde ilçe belediyelerinin karnesi açıklandı.

Buna göre Tepebaşı Belediyesi aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerin ilçe belediyelerinin de bulunduğu sıralamada 8. Sırada yer aldı.

Önündeki belediyelere şöyle bir bakarsak, Beşiktaş, Kadıköy-İstanbul, Çankaya-Ankara, Şişli İstanbul, Nilüfer-Bursa, Muratpaşa -Antalya, Karşıyaka-İzmir.

Arkasında bıraktıkları ise İstanbul’dan Bakırköy, Maltepe, Üsküdar, Sarıyer, Ataşehir, Ümraniye, Beyoğlu, Fatih, Avcılar, Beylikdüzü, Tuzla, Ankara’dan Yenimahalle, Keçiören İzmir’den Konak, Bornova, Gaziemir, Balçova, İzmit’ten Kocaeli.

Odunpazarı Belediyesi’nin de bu sıralamada 18. Sırada yer altığını belirtmeliyiz.

 

***

Veriler belediyelerin faaliyet raporlarından, merkezi istatistiklerden ve ‘gizli vatandaş’ uygulamasından elde ediliyor. Araştırma için çalışan ‘vatandaşlar’, kimliklerini açıklamadan 19 farklı senaryoya göre belediyelere başvuruyor. Kimi engelli arabası ihtiyacı, kimi çöp toplama, kimiyse sokak aydınlatması gibi gerekçelerle belediyelerle iletişime geçiyor. Belediyenin başvuruyu ele alma ve cevap verme sürecine bakılarak puanlama yapılıyor.

Sonuçlar dört gruba ayrılıyor: Çok Yüksek İnsani Gelişme, Yüksek İnsani Gelişme, Orta İnsani Gelişme ve Düşük İnsani Gelişme. Her gruba sırasıyla yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renk veriliyor. Bu yıl Çok Yüksek İnsani Gelişme (yeşil) bölgesinde 30 ilçe var. Geçen yıl bu rakam 18’di. Yeşil bölgede yer alan 30 belediyeden 19’u CHP, 11’i AK Parti’ye ait. Mavi bölgede yer alan belediye sayısı 49, sarı bölgedeki belediye sayısı 66 ve kırmızı bölgede yer alan belediye sayısı 16.

Yani bizim sıralamaya giren Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri “Çok Yüksek İnsani Gelişme” olan yeşil listede yer alıyor.

 

***

 

 

İNGEV Başkanı Vural Çakır, “Yeşil ve mavi kategoride yer alan ilçelerde kolay kolay belediye başkanı değişmez” diyor ve şöyle devam ediyor.

“Bizim tanımladığımız ve ölçmeye çalıştığımız insani gelişme, hem bireyin öznel durumunu hem de yerel yönetimin birey merkezli refah çalışmalarını kapsıyor. Sonuçlarda genel olarak bir iyileşmeden bahsetmek mümkün. Geçen yıl en yüksek insani gelişmeyi gösteren yeşil bölgede 18 ilçe varken bu yıl bu sayı 30’a yükseldi. Bu yükseliş mavi bölgedeki ilçe sayısının azalmasına neden oldu. Sarı bölge geçen yıla benzer bir görünüm verirken kırmızı bölgede de artış oldu. Geçen yılla karşılaştırdığımızda 29 ilçe, bir bölge yükseldi. 88 ilçe aynı bölgede kaldı. 17 ilçeyse bir bölge geriledi. Gerileme görülen alanların başında yönetişim ve saydamlık ile sosyal yaşam yer alıyor.”

Yani belediyelerin başarısı boşuna değil.