Önceki gün Eskişehir’e önemli bir heyet geldi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik, çevre, ziraat, makine, jeoloji, kimya, maden, meteoroloji ve malzeme mühendisleri ile hukuk müşavirlerinden oluşan heyet termik santralin kurulacağı alanda incelemelerde bulundu.

Bundan önemli bir heyet olabilir mi?

Bu heyet üstelik Eskişehir dışından.

Çünkü Eskişehir’in sorunu artık Türkiye’yi ilgilendirir oldu.

 

***

Eskişehirlilerin dik duruşu sayesinde termik santral için yapılacak ihale de ertelendi.

Belki de bu işe soyunanlar halkın tepkisinden çekindiler.

Ama madem bu işe karar verilmişse, mücadele de devam edecektir.

Hani Eskişehir’de bazı çevreler işin siyasallaştırılması konusunu gündeme getiriyorlar ya.

Bu konunun siyasallaşmaması için Eskişehir’in sivil toplum kuruluşları büyük bir gayret gösteriyor, bunda da başarılı oluyorlar.

 

***

Gelen heyete de bakacak olursak tamamen teknik bir heyet.

Bu heyet, bu topraklara bir kömürlü termik santral kurulmasının bir doğa cinayeti olacağının altını çiziyorlar ve bunda bir kasıt arıyorlar.

Yoksa kalitesiz bir kömür çıktı diye, bölgeye termik santralinin kurulma düşüncesinin akıl işi olmadığını vurguluyorlar.

Santral alanını, kül döküm alanını inceleyen bu teknik heyet bu konudaki görüşlerini de şöyle açıkladı.

 “Eskişehir halkının ciddi duruşu bizleri etkiledi. Bizler de üzerimize düşen toplumsal çalışmaları yerine getiriyoruz. Eskişehir’de başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerin duyarlılığı bizlere güç vermektedir. Bu sürecin toplumsal ayağı da en az hukuki boyutu kadar önemlidir. Halkımız doğru şekilde bilgilendirilmeli, proje ile ilgili karar süreçlerinde Eskişehir halkının katılımı sağlanmalı, demokratik ve şeffaf süreçler izlenmelidir. Proje ile ilgili her türlü hukuki süreçlerin içerisinde yer alacağız ve proje ile ilgili teknik rapor hazırlayıp en kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız”

Eskişehirlilerin ciddi duruşu konusuna da bir başka yazıda değineceğim.