Her mesleğin günü vardır, önceki gün de sağlıkçıların günüydü.

Yine her meslek örgütü gibi doktorlar da Tıp Bayramı’nı kutlayamamaktan yakınıyor.

Eskişehir Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, “Her sene olduğu gibi bu sene de bir kez daha soruyoruz, 14 Martları neden bayram olarak kutlayamıyoruz” diye sorarken sorunlara da değindi.  

Türkiye’de AKP Hükümeti döneminde 2003 yılında başlatılan ve 15 yıldır uygulanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”  nedeniyle hastalar, hekimler ve diğer sağlık çalışanları zor durumdalar. Bugün artık iflas ettiği açıkça gözüken Sağlıkta Dönüşüm programı, sağlık hizmetinin temel ilkeleriyle bağdaşmayan içerikleri nedeniyle sağlık alanında önemli sorunlar yaşanıyor.Mevcut programla, sağlık hizmeti, bolca tüketilen ve üzerinden kar edilen bir “nesne”ye dönüşmüştür. Bu sistem İnsanların daha çok hastalanması, çok hastaneye gitmesi, çok tetkik yaptırması, çok ameliyat olması, çok ilaç kullanması ve tabi ki tüm bu süreçlerde  sayısız katkı ve katılım ücretleriyle cebinden daha çok para harcaması üzerine kurulmuştur. Kamuda “performans” sistemi, özel sektörde ise ciro ve kar baskısı sağlık hizmetlerini şekillendirmiştir. Muayene, ameliyat sayıları, ilaç tüketimi, tetkik sayıları son 15 yılda  katlanarak artmıştır.”

 

***

Güçlüer niteliksiz sağlık hizmetini de şöyle özetliyor.   

“3-5 dakika süren muayeneler, uzayan hastane kuyrukları,  günde 120 hasta “bakan hekimler”  niteliksiz sağlık hizmeti tablosu olarak karşımızda bulunmaktadır. Acil servisler Dünya’nın hiçbir yerinde olmadığı kadar yoğun ve içinden çıkılmaz haldedir.

 Kar amacına odaklanan sağlık sistemi sadece yoksul yurttaşlarımızı değil, oluşturduğu güvensizlik ortamı nedeniyle ödeme gücü olan yurttaşımızı da tedirgin eden noktaya ulaşmıştır.

 Döner sermeye ile işletilen sağlık kurumları iflasın eşiğine gelmiştir;

Kamu Özel Ortaklığı modeliyle yapılan şehir hastanelerinde yüksek kiralama bedelleri ve yüksek hasta doluluk garantileri ile kamudan özel sektöre yüksek miktarda kaynak aktarılmaya başlanmıştır.

Şehir hastaneleriyle çalışma modelleri değişmeye başlamış, sözleşmeli ve taşeron çalışma ağırlıklı  bir model uygulanmaya başlanmıştır.  “Şehir hastaneleri” modeliyle sağlıkta özelleştirmenin farklı ve çapı daha büyük bir uygulaması yeni bir aşamayı göstermektedir.

Sağlıkta Dönüşüm Programıyla birlikte koruma, tetkik ve tedavi süreçlerinde tıbbi gerekliliklerden çok, “müşteri memnuniyeti” ve  iyi otelcilik hizmeti sunulması öne geçmiştir”

 

***

Sağlıkçıların sorunları betmiyor. Sorunların çözüm yolunu ise şöyle açıklıyor Güçlüer.

Hekim ve sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammının kanunlaşması.

Hekim ve emekli hekim ücretlerinde artış.

Sağlıkta şiddet yasasına ilişkin düzenlemelerin bir an önce yaşama geçirilmesi

Haksız ve hukuksuz biçimde ihraç edilen hekimlerin görevlerine iade edilmeleri,

Güvenlik soruşturmaları nedeniyle bekletilen ya da ataması yapılmayan tüm hekimlerin görevlerine başlatılması.