Eskişehirlilerin kömürlü termik santrale karşı verdiği mücadeleyi Türkiye sahiplendi.

Geçtiğimiz Cuma akşamı Halk TV’de yayınlanan “Arena” programının sonlarına doğru Eskişehir’de kurulacak olan kömürlü termik santral damgasını vurdu.

İlk önce CHP milletvekili Gülay Yedekçi, konuyu gündeme getirdi.

Eskişehirlilerin büyük bir mücadele verdiğinden söz etti.

Bu mücadelenin desteksiz kalmamasından söz etti.

 

***

Programın yapımcısı Uğur Dündar, konukları CHP milletvekilleri Gülay Yedekçi, Tuncay Özkan ve Özgür Özel, artık dünyada kömürlü termik santrallerin terkedilmeye başlandığını, yerine yeni enerji kaynaklarının kullanılmaya başladığının altını çizdiler.

Daha temiz, daha sağlıklı, çevreye zarar vermeyen rüzgar ve güneş enerjilerinden yararlanmak gerektiğini ifade ettiler.

Bir de ülkenin en verimli topraklarından olan ve koruma altına alınan Alpu Ovası’nın göbeğine böyle bir termik santralin kurulmasının Eskişehir’den intikam alma duygusuyla yapıldığını iddia ettiler.

 

***

Gülay Yedekçi, Türkiye’nin yaşanabilir kentler sıralamasında hep ilk üç sırada yer alan Eskişehir’in ayrıca havası en temiz iller sıralamasında da ilk sıralarda yer aldığını hatırlattı.

Bunun üzerine Uğur Dündar, “Eskişehir’in bağrına hançer saplanmak isteniyor” tespitini ortaya koydu.

Yine CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir milletvekili Tuncay Özkan aynı görüşe katıldığını belirterek Anadolu’nun bağrında yaratılan mükemmel bir şehrin yok edilmek istendiğini ileri sürdü. Özgür Özel’in bu konudaki görüşleri de diğer milletvekilleriyle aynıydı.

 

***

Cumartesi günü ise yine Doğa Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcılarından Gülizar Biçer Karaca öncülüğünde çeşitli illerden gelen 20’ye yakın milletvekili ile CHP Eskişehir milletvekillerinin de katıldığı bir protesto yürüyüşü gerçekleştirildi.

Zaman zaman polisin engellemesi üzerine tartışmalar yaşanan bu etkinlikte konuşan Gülizar Biçer Karaca, termik santralin kurulmasını istemeyen duyarlı bir Eskişehirli kadar güzel bir şekilde tehlikeyi ortaya koydu. Yapılan konuşmalarda termik santralin Eskişehir'e zarar vereceği ifade edildi. Günyüzülü Fehime Karadağ'ın yaptığı konuşma ise açıklamaya damgasını vurdu. Karadağ, "Bu santrali yaptırmayacağım. Kepçelerin önüne yatacağım yine de yaptırmayacağım" demesi yoğun alkış aldı.

Günyüzülü Fehime’lerin çoğalması, onların bu dirençli karşı koyuşu Eskişehir’e büyük zarar verecek, bu şehirde yaşayan insanların sağlığını bozacak bu kömürlü termik santralin engellenmesindeki en büyük güç olacaktır.