Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleşen eğitimde konuşmacı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Akçay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Alper Aykanat ve Yenidoğan Hemşiresi Hacer Avşaroğlu Konuşmacı olarak yer aldı. Eğitime anne adaylarının yanı sıra baba adayları da katıldı. Eğitimde düzenlenen çekilişte en hızlı şekilde bebek giydiren anne adayına doğum fotoğraf çekimi hediye edildi.

Eğitimde konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Akçay ideal gebelik hazırlığına 3 ay önce başlanması gerektiğini belirterek, “Bu süreçte neler yapılmalı. Gebelik öncesi Jinekolojik muayene olunmalı. Daha önce kızamıkçık geçirilmemişse aşı yaptırılmalı, sigara içiliyorsa bırakılmalı, doğum kontrol hapı kullanılıyorsa bırakılmalı ve kilo durumu varsa diyete başlanmalı” dedi. Dikkat edilmesi gerekenlere değinen Akçay, “Gebelik düşünüyorsak, korunmayı bıraktıysak ilaç kullanmayalım. Röntgen çektirmeyelim” diye konuştu.

 

ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİ

 

Bebeklerde banyonun göbek bağı düştükten sonra yapılması gerektiğini söyleyen Avşaroğlu, “Göbek bağı düşmeden önce silme banyo yapılmalı. Göbek kordonu düştükten bir gün sonra göbekte kızarıklık, kanama yoksa banyo yapılmalı. Önce vücut sonra baş kısmı yıkanmalı” diye konuştu. Doğum sonrası uygulanan taramalar ve aşılardan bahseden Avşaroğlu, “Doğum sonrası topuk kanı alınır. İşitme taraması, k vitamini uygulaması ve hepatit B aşısı yapılır” dedi. Avşaroğlu doğum sonrası bebeklerin beslenmesinde anne sütünün önemli olduğunu aktararak, “Anne sütü sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığa ve alerjilere neden olmaz. Obezite görülme riski azalır. Bebeğin zeka puanının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.