Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mazereti nedeniyle açılışı katılamazken, açılışa Başkan Kurt’u vekaleten Dilaver Atay katıldı. Eskişehirli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergide eserler, sanatseverlerden tam not aldı.

‘SANAT HAYAT BİRLİKTELİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİNİ YAŞIYORUZ’

Sergi açılışında konuşan Dilaver Atay, serginin Eskişehir’in kültürel kimliğini çoğaltacak olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çağdaş Sanatlar Galerisi’nin Eskişehir’in sosyal yükünü sanatsal bakış açısı ile gözde sanat mekânlarından biri olmayı hak ettiğini kaydeden Atay, Çağdaş sanatlar Galerisi’nin açıldığı günden beri ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış çok değerli sanatçıları ve binlerce sanatseveri ağırladığını vurguladı. Atay, “Sanat-hayat birlikteliğinin en güzel örneğini yaşadığımız bu mekânda, değerli sanatçımızın üslubuyla zenginleşmiş eserleri arasından hep birlikte sınır tanımaz bir yolculuk yapacağız. Sanatın hayatımıza farklı ve olumlu bir bakış açısı kazandıran yönü yadsınamaz. Sanat, bulunduğu ortamı yükseklere taşıyan; şehrin dokusunda kalıcı ve estetik izer bırakan; tanınırlığını arttıran, bulunduğu dönemin benliğinde kimlik oluşturan bir kavramdır. Eskişehir, bu kavramla beslendiği için Anadolu’nun incisi. Odunpazarı Belediyesi’nin sanata değer veren; sanatı mekanlara taşıyarak birbirleri ile buluşturan sosyal demokrat belediyecilik anlayışı çerçevesinde daha pek çok ulusal ve uluslararası işe imza atacak” dedi.

‘SANATTA TASARRUF YAPMAYAN KAZIM KURT’A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM’

Açılışta konuşma yapan isimlerden biri de serginin küratörü Prof. Hayri Esmer oldu. Konuşmasında sergi ile ilgili bilgi veren Esmer, “Bu tür sanat sergilerini görmek son zamanlarda gittikçe zorlaşmakta. Bu anlamda Odunpazarı Belediyesi’nin ve Eskişehir’in sanata katkısını ayrıcalıklı görüyor, sanat şehri olmakta kat ettiği yolu önemli görüyorum. Eskişehir’de kuşku yok ki insanlar sanatla daha iç içeler bundan dolayı da daha şanslılar. Tasarruf tedbirlerinin yoğun bir biçimde uygulandığı ülkemizde, sanatta tasarruf yapmayan Odunpazarı Belediyesine ve özellikle Başkan Kazım Kurt’a çok teşekkür ederim” diye konuştu.   Konuşmaların ardından Dilaver Atay, Mehmet Yılmaz ve Küratörler Hayri Esmer ve Rıdvan Coşkun’a teşekkür plaketi verdi. Ardından da açılışa katılanlar hep birlikte sergiyi gezdi.

SERGİ 12 KASIM’A KADAR GEZİLEBİLECEK

Mehmet Yılmaz’ın 2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı ‘İkizler’, ‘Arkadaşlar’ ve ‘Heymimres’ dizilerinden bir seçkinin yer aldığı serginin Küratörlüğünü Hayri Esmer ve Rıdvan Coşkun’un yapıyor. Sanatçının öz yaşam öyküsünden esin alarak, içinden geçtiğimiz zamanın sorunu haline gelmiş imge, kimlik, mekân ve dil sorunlarına odaklanıyor. Güncel yaşama, sanatçının yaşamöyküsüne ve üretim sürecine sıklıkla atıf yapan eserler, resim, heykel ve mimarinin sınırlarının aşıla bilirliği ile bireysel ve toplumsal kimliklerimiz üzerine düşünme deneyimini ortaya koyan sergide sanatçı, İkizler dizisinde fotoğraf-resim, gibi ikilemlere odaklanırken; Arkadaşlar dizisinde Türk-Kürt, Laik-Dindar, Sünni-Alevi, Müslüman-Hıristiyan, Türk-Ermeni gibi ikilemler üzerinden arkadaş kimlikler konusuna odaklanıyor. Son dönem eserlerinden oluşan Heymimres dizisinde ise mekân içinde alt-mekân oluşturan Yılmaz; resim, heykel, mimari ilişkilerinden oluşan bir yapı inşa etmekte ve izleyicinin dahil olabileceği, interaktif bir ilişki kurabileceği ayrıcalıklı ve özgün yapı ortaya koyuyor. Mehmet Yılmaz’ın İmgenin Kimliği, Kimliğin İmgesi adlı sergisi, 12 Kasım 2018 Pazartesi Gününe kadar Odunpazarı Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde izlenebilecek.