Atık kağıtlardan kendine özgü teknikle bir eşi bulunmayan takı, tespih ve süs eşyaları yapan iki çocuk babası 51 yaşındaki Kart, 18 yıl önce keşfettiği teknikle ürettiği 50 bine yakın kolyeyi kişiye özel anlayışıyla katıldığı festivallerde tanıtıyor."Sevda ve sabır işi" diye nitelendirdiği takı, tespih ve süs eşyalarını üretmek için kimi zaman bir hafta kimi zaman ise aylarca uğraş veren Ali Rıza Kart, keşfedip "kağıdın efendisi" adıyla patent başvurusunda bulunduğu bu tekniği Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yurt ve dünya çapındaki festival ve organizasyonlara katılıp tanıtmak istiyor.18 yıl önce elindeki kağıt parçalarıyla "acemice" oynarken keşfettiği tekniğin hikayesini anlatan Kart, atık kağıtları değerlendirebileceğini düşünerek çeşitli objeler yapmaya başladığını söyledi.

 

DÜNYAYA YAYILMASINI İSTİYOR

 

Kart, ortaya çıkardığı tekniğin dünyada kimsenin yapmadığını fark ettikten sonra patent müracaatında bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) müracaat ettiğinizde bu konu araştırılıyor. Bunun bir temsilcisinin olmadığını fark ettik. Türkiye ve memleketim adına bu patenti alırsam mutlu olacağım. Sanat şüphesiz ki insanlar içindir. İnsanlar çok kıymetlidir. Yaptıklarım ve tekniğim medya aracılığıyla duyulunca İngiltere'den bir üniversite hocası geldi, beni ülkesine davet etti. 'Bu sanatı İngiltere'den dünyaya yayalım.' teklifinde bulundu ama ben reddettim. Memleketimin insanı dururken neden gidip bir İngiliz'e öğreteyim."

Kart, sanatını tanıtmak ve öğretmek için belediyeler ve çeşitli kurumların eğitim etkinlikleri, festivaller gibi birçok organizasyonlarda yer aldığını belirterek, "CNR Expo Center İstanbul Bijuteri Fuarı, Tesettür Fuarı, Antalya'daki Yorex Yöresel Ürünler Fuarı'na katıldım. Afyon Kocatepe ve Uludağ üniversitelerinde de davet üzerine eğitimler verdim." diye konuştu.