Çeşitli sebeplerle çocukluklarında okula gidemeyen nineler, hayallerini gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor. "Okumanın yaşı yoktur" sözünü somutlaştıran 88 yaşındaki Azime Karayel, 85 yaşındaki Hayriye Ertürk, 78 yaşındaki Nevriye Songül ve 74 yaşındaki Fadime Taştepe gençlere de örnek oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonu ile gerçekleştirilen "Okuma-Yazma Seferberliği"nden faydalanmak isteyen nineler için Sarıcakaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sarıcakaya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü örnek bir girişimde bulundu. Okumak isteyen ninelerin sesine kulak verilirken, dersler herkesin evine eşit mesafede bulunan Fadime Taştepe'nin balkonunda yapılıyor. Sarıcakaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Vekili Necla Uyar'ın verdiği derslerde büyük ilerleme kaydedilirken, nineler okumayı kısa sürede sökmeyi başardı. Bununla da kalmayan ninelerden Fadime Taştepe, yazma alışkanlığını ilerlettiğinde hayatını konu alan bir kitap yazmak istediğini söyledi.

 

"OKUMA YAZMAYI ÖĞRENİYORUZ"

Kız çocuğu olduğu için ailesi tarafından okutulmadığını aktaran 85 yaşındaki Hayriye Ertürk, "Ne bileyim çocuktuk göndermediler. Annemiz, babamız, eski insanlar geri kafalı diyeyim artık. Kız çocuğu dediler, okuyup da ne yapacak dediler, benimde aklım ermemiş. Evvelden de pek böyle ileri düşünenler yoktu, okumadık. Şimdi Necla hocamız ön ayak oldu, okuyalım dediler ben de geldim. Allah razı olsun okumayı yazmayı öğrenmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Yazma konusunda eksikliklerinin olduğunu ama ilerlettiğinde kitap yazacağını ifade eden 74 yaşındaki Fadime Taştepe, "74 yaşımdayım ama o zamandan beri okumak içimde öfke gibi duruyor. Ben harfleri pat küt biliyordum ama dersler başlayınca hemen söktüm. Yani okuyabiliyorum. Memnunuz, Allah devletimizden razı olsun, buraya getirene de, aracı olandan da Allah bin kere razı olsun. Bir okursam kitap yazacağım ama daha yazmasını beceremiyorum, bir yazayım kitabı çıkaracağım" şeklinde konuştu.