"GEREĞİNDEN FAZLA VERİ İŞLENMESİN"

 

Bilir, yasanın getirdiği en önemli kavramlardan birinin açık rıza olduğuna dikkati çekerek, "Evet ben bir hizmet alabilirim veya bana bir hizmet sunulabilir, bunun için de birtakım verilerin işlenmesi gerekecektir. Kanun diyor ki, amaçla bağlı olsun, ölçülü olsun, gereğinden fazla veri işlenmesin." diye konuştu.Alışveriş yaparken ad, soyad, TC kimlik numarası ve adres bilgilerinin istendiğini dile getiren Prof. Dr. Faruk Bilir, şunları kaydetti:

"Cep telefonumuz da isteniyor. Acaba kan grubumuz da istenirse ne yaparız? Amacından fazla, ölçülü olmayan verilerin işlenmemesi gerekiyor. Ve bu verilerin sonsuza kadar tutulmaması gerekiyor. Çünkü kanunda silme ve yok etme hakkı var. Bunların güvenliğinin de sağlanması gerekiyor. Kişisel veriler özel hayatla yani mahremiyetiyle de alakalı. Kişisel  veriler kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Hakkımızda olumsuz sonuçlar oluşturabilecek algoritmalar oluşturulabilir. Kişisel verileri insanın şifrelerine benzetiyorum. Bu şifrenin bizde olması gerektiğini düşünüyorum."

Vali Özdemir Çakacak da geçen yıl faaliyetlerine başlayan kurumun yeni olmasına karşın çok önemli işlevleri bulunduğunu söyledi.

Baş döndürücü hızla gelişen teknolojinin, nimetlerinin yanında dikkat edilmemesi durumunda insan hak ve özgürlüklerini tehdit eden olumsuzlukları da bulunduğuna işaret etti.