Programa, ESOGÜ Yönetimi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, 1. Hava Bakım Fabrikası Müdürü Hava Tuğgeneral Gürhan Ergürhan ve Eskişehir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Taha Güven de katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan ESOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) Müdürü Doç. Dr. Sertaç Eroğlu, çalıştayın Türkiye’de havacılık sektörü faaliyetlerine yön veren kurum ve kuruluşları, paydaşları olan firmalar ve akademisyenlerle bir araya getirerek, havacılık teknolojilerinin geleceğine dair vizyonların paylaşılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi. Doç. Dr. Sertaç Eroğlu bu sayede çalıştayın tüm paydaşların gelecekteki faaliyetlerini planlamalarına olanak sağlayan bir vizyon geliştirme platformu haline geleceğini kaydetti.

 

HAVACILIĞIN MERKEZİ

 

EOSB Başkanı Nadir Küpeli, devletimizin stratejik olarak ortaya koyduğu hedeflerden ilkinin 2023 hedefleri olduğunu belirterek, hedeflere ulaşmak için ortaya konulan plan dahilindeki “Türkiye’yi havacılık üssü yapmak” maddesinin böyle bir çalıştayın Eskişehir’de yapılmasını anlamlı kıldığını ifade etti. Nadir Küpeli bu doğrultuda; havacılık sektöründe Eskişehir’in sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikimi, Eskişehir havacılık sanayiinin rekabet gücünün yüksekliği, Eskişehir sanayiinde havacılık sektörünün önemli katkısı ile sağlanan yüzde 15’lik ileri teknoloji ihracat oranı ve 2011 yılından bu yana faaliyet gösteren Eskişehir Havacılık Kümelenmesi’nin “Havacılığın merkezi Eskişehir’dir” tezini güçlendiren 4 faktör olduğunun altını çizdi.

 

GÜZEL BİR ÖRNEK

 

TEI-TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, konu Eskişehir ve havacılık olunca firma olarak böyle bir etkinliğin merkezinde bulunmalarının gerekli olduğunu ve ellerinden geldiğince çalıştayı desteklediklerini belirterek, böyle havacılık çalıştaylarının kendileri adına eğitim ve üniversite ile işbirliği için güzel fırsatlar olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mahmut Akşit, gelecek yıl gerçekleştirilecek çalıştayda Eskişehir’deki üniversite öğrencileri ile TEI-TUSAŞ mühendislerinin birlikte yaptıkları çalışmaların sonuçlarının paylaşılması temennisini de dile getirdi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, çalıştayın son zamanlarda öneminin gittikçe arttığını ve etkilerinin görülmeye başlandığını, kamu-sanayi-üniversite işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu söyledi.