Ülke genelinde 141, Eskişehir’de ise Alpu, İnönü ve Günyüzü Ovasının, büyük ova statüsü ile ova koruma alanı olarak belirlendiğini ve Cumhurbaşkanın da altında imzasının olduğu Bakanlar Kurulu Kararının üzerinden henüz iki yıl bile geçmediğini hatırlatan Süllü, yanıtlaması istemi ile Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları yöneltti:

Eskişehir ilindeki bu üç ovanın büyük ova koruma alanı statüsü kararı, fiilen yürürlükte midir?

Sözü edilen karara esas olan 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 14. Maddesi gereği, “tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir.” denmektedir. Bakanlığınızca bu üç ovanın tarım dışı kullanımı ile ilgili verilmiş, herhangi bir izin var mıdır?

Bahsi geçen kararda anılan büyük ova koruma alanı statüsünün kaldırılması ile ilgili hukuken izlenmesi gereken yollar, iş ve işlemler,  nelerdir?”

Tüm bu soruların yanıtı alınmadan,  hukuk yolları arkadan dolanılarak,  ovanın kamu yararı gerekçesi ile tarım dışı alan olduğu varsayımı ile termik santral ihalesine çıkılamayacağına dikkat çeken Süllü,   100 Günlük Planda büyük yatırımlar arasında Alpu Termik Santralini açıklayan Cumhurbaşkanının da bazı soruları yanıtlaması gerektiğini söyledi. 

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sisteminde mecliste Cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi verme yolunun kapandığını, sadece Cumhurbaşkanı Yardımcılarına ve Bakanlara yazılı soru önergesi verilebileceğini açıklayan Dr. Jale Nur Süllü, verdiği önerge ile sorularını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltti.