Öyleyse bu zorlu süreci nasıl yönetmek lazım? İlk olarak hayatın sınavlar ve sınav sonuçlarıyla sınırlı olmadığını bilmekten öteye geçeceğiz. Yani bu gerçeği kanıksayacağız. İşte ancak o zaman yolumuza daha emin adımlarla ilerleyebiliriz. Öğrenci ya da ebeveyn, bu parolayla yola çıkıldığında kendiniz veya çocuğunuz için en önemli ilk adımı atmış olacaksınız.

 

KOŞULLARI İYİ ANALİZ EDİN

 

İçinde bulunduğunuz şartları ve koşulları iyi analiz edin; çalışma sürecinizi, geçmiş yılların soru dağılımlarını, soru çıkma ihtimali yüksek konuları belirleyin. Kendinize sade ve uygulanabilir bir program oluşturun. Bu adımdan sonra artık bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

 

ÖZET VE TEKRAR YAPIN

 

Sınav günü yaklaştığında illaki eksik veya yeterli olmadığınızı düşündüğünüz bazı konular olacaktır. Bu yüzden özet ve tekrar yapmak, eksiklerinizi gidermeniz açısından son derece önemli. Şimdiye kadar işlediğiniz ve soru çözdüğünüz konuların üstünden geçin. Böylece sınava daha hazır bir hale geleceksiniz.

 

HER GÜN BİR DENEME TESTİ ÇÖZÜN

 

Soru çözmek sadece konuların üzerindeki yeterliliğinizi göstermekle kalmaz. Aynı zamanda bir tecrübedir. Belirli bir tarzdaki soru modelinde yaptığınız bir hatayı tespit etmek, sınavda o hatayı yapmamanız anlamına gelebilir. O yüzden her gün bir deneme çözün ve prova olması açısından denemeleri gerçek sınav saatlerinde uygulayın.

 

ÇIKMIŞ SORULAR FARK YARATIR

 

'Soru çözerken hangi kaynaktan yararlanmalıyım?' sorusunu kendinize sorabilirsiniz. Piyasada birçok faydalı kaynak var. Fakat sınavın yaklaştığı şu günlerde ÖSYM'nin sitesinde yayınladığı geçmiş yılların soru ve çözümlerini unutmayın. Bu pratik soru tarzlarını ve sınav aşinalığınızı artıracaktır. ÖSYM'nin sitesinde yayınladığı geçmiş yılların sorularına ve bu yıl ilk kez uygulanacak YKS örnek sorularına göz atmayı unutmayın.

 

HAYATINIZIN RUTİN AKIŞINI BOZMAYIN

 

Başta beslenme ve uyku düzeniniz olmak üzere hayatınız rutin akışında değişiklikler yapmamaya özen gösterin. Azalan sürenin yarattığı baskı ve gereksiz panik havasını yaşamamak için planlı ve dengeli olmak koşuluyla sosyal etkinliklere, aile ve arkadaşlarınıza zamanlar ayırın.

 

DERS ÇALIŞMA NE ZAMAN BIRAKILMALI

 

Çalışmalarınızı ne zaman sonlandıracağınızın cevabını en iyi siz bilirsiniz. Herkes için geçerli ve tutarlı bir kural söz konusu değil. Ancak yıllar içinden gelen öğrenci deneyimleri sınava bir veya iki gün kala çalışmaların bırakılmasının doğru ve yerinde olduğunu, böylesi bir tutumun sınavın yaşamımızdaki gerçek yerini alarak bizleri daha zinde tutacağını gösteriyor.

 

BİRKAÇ GÜN KALA HAZIRLIĞINIZI TAMAMLAYIN

 

Sınava birkaç gün kala tüm hazırlıklarınızı tamamlamanızda fayda var. Sınav yerinizi görmek, ulaşımla ilgili planlarınızı oluşturmak, sizden istenilen belgeleri eksiksiz tamamlamak ve sınav günü için rahat kıyafetler hazırlamak gibi teknik hazırlıklarınızı birkaç gün önceden bitirin. Yaşanmasını hiç istemeyeceğiniz ve telafisi zor olacak sürprizlerin böylece önüne geçebilirsiniz.