Raylı Sistemler Kümelenmesi VİZYON 2023 Raylı Sistemlerde Beklentiler Toplantısı ve Geleneksel İftar Programı Tülomsaş Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Programa; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Utku Çakırözer, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çabuk, Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı, Raylı Sistemler Kümelenmesinin Kurucusu Savaş Özaydemir, Raylı Sistemler Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Kenan Işık ile sektör temsilcileri katıldı.

 

“ESKİŞEHİR SANAYİSİ BÜYÜYOR”

 

Eskişehir sanayisinin yüksek potansiyelinden bahseden Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir sanayisinin yakın gelecekte Türkiye’de ve dünyada raylı sistemler alanında da sahip olduğu bilgi, teknoloji ve üretim kabiliyetleriyle payına düşeni alacağını belirtti. Yürütülen çalışmanın hem ülkemizin sanayi alanında kalkınmasına hem de ülke ekonomisine büyük katkısı sağladığını kaydeden Vali Çakacak, Raylı Sistemler Kümelenmesi paydaşlarına özveriyle yürüttükleri çalışmalar için teşekkür etti. Devletin son yıllarda raylı sistemler sanayisine büyük önem verdiğini bildiren Vali Çakacak, bu anlamda Tülomsaş Genel Müdürlüğü’nün Türkiye ve Eskişehir ekonomisi için çok önemli bir kuruluş olduğunu dile getirdi. Eskişehir’in sanayi alanında büyük bir ilerleme kaydettiğini ifade eden Çakacak, “Eskişehir sanayisi günden güne büyüyor, gelişiyor. Tülomsaş gibi önemli bir kuruluşun yanında, iki üniversitemizin de Raylı Sistemler Kümelenmesi konusunda çok başarılı çalışmalar yaptığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE BİR YOL AYRIMINDA”

 

Toplantıda, Raylı Sistemler Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Kenan Işık, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eskişehir sanayisinin geleceği için çok önemli bir projeyi hep birlikte yürüttüklerini söyleyen Işık, Eskişehir’i raylı sistemler alanında bir merkez haline getirmek için hep birlikte çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğundan bahseden Işık, Raylı Sistemler Kümelenmesi’nin 21 Haziran 2011 tarihinde kurulduğunu ve an itibarı ile 60’a yakın üyesi bulunduğunu söyledi. Teknik yetkinlikleri yüksek insan kaynağına ihtiyacı olduklarını bildiren M. Kenan Işık, gençlere daha fazla fırsat verilmesini ve mesleki eğitimde kalitenin daha çok arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

2004 yılından bugüne kadar ithal olarak temin edilen malzemelerin yerleştirilmesi kapsamında, yaklaşık 350 milyon lira tutarındaki malzemenin yerli üretime dönüştürüldüğünü bildiren Tülomsaş Genel Müdürü Hayri Avcı ise, manevra kabiliyetli lokomotif üretiminde yüzde 86 yerlilik oranını yakaladıklarını ifade etti. Müdür Avcı, yerli üretim olan Altay Tankı Projesinde de yer almak istediklerinin altını çizerek, “Tülomsaş, bugüne kadar edinmiş olduğu tecrübelerle gerek yurt içi gerekse yurt dışı firmalarla sayısız ortak projeyi başarıyla gerçekleştirmiştir.” dedi.