Öğrenci Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye; Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Azerbaycan Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Kongresi Başkanı Dr. Asif Kurban, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, TÜDAM Müdürü Doç.Dr. Mehmet Topal, Azerbaycan Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, EsAzDer Başkanı Cavid Aydın, TADEF Başkanı Bilal Dündar, Akademisyen Doç. Dr. Vefa Kurban ve diğer davetliler, çok sayıda akademisyen de katıldı.

Kongrede Bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile ilgili bilgilendirme amaçlı kısa film gösterilirken Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türk ve Müslüman dünyasında, kurulan ilk çağdaş cumhuriyet olduğuna değinildi.

Kongrede konuşma yapan Rektör Gündoğan, Türkiye-Azerbaycan dostluğuna vurgu yaptı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Azerbaycanımızın 100’üncü yılında böylesine önemli, anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bir millet, iki devlet sloganı aslında Azerbaycan-Türkiye dostluğunu ifade eden en güzel slogan. Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Azerbaycan’ın sevinci Türkiye’nin sevincidir. Azerbaycan’ın kederi de Türkiye’nin kederidir” sözü aslında Türkiye-Azerbaycan dostluğunu anlatmaya başka bir söz bırakmıyor " diye konuştu. Konuşmasının ardından Rektör Gündoğan’a plaket takdim edildi.