Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, her yıl gerçekleştirdiği ‘hesap veriyoruz’ toplantılarına, belediye başkanı seçilmesinin 4’üncü yılında ‘4. Yıl Faaliyet Değerlendirme Toplantısı’ ile devam etti. Turunç Otel’de gerçekleşen ‘4. Yıl Faaliyet Değerlendirme Toplantısı’na CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel’in yanı sıra demokratik kitle örgütleri, meslek odaları temsilcileri ile sendika başkanları ve muhtarlar katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda Başkan Kurt, 4 yılın hesabını verdi. Toplantıda; katılımcılara Odunpazarı Belediyesi’nin 4 yıl boyunca gerçekleştirdiği projelerin yer aldığı kitap ile çeşitli gerekçelerle engellenen proje ve hizmetlerin belgeleriyle yer aldığı 2 ayrı kitap dağıtıldı.

‘SOSYAL DEMOKRASİ HAKİM KILINDI’

Odunpazarlı hemşehrileri ile 4 yılda çok büyük işler başardığına dikkat çeken Kurt,‘‘ Katılımcılığın, demokrasinin, örgütlenmenin ne olduğunu tüm Türkiye’ye gösterdik. Odunpazarı’nda sosyal demokrasiyi her alanda egemen kıldık. 2018 yılındayız ve 2018 yılında belediyecilik, artık klasik belediyecilik olmaktan çıktı. Bizim amacımız sosyal demokrat,  toplumcu, katılımcı bir belediye yaratmak. Bunu yaratırken bütün demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içindeyiz. Pek çok çalışmamızı demokratik kitle örgütleri ile birlikte yapıyoruz. Hatta bu demokratik kitle örgütlerinin bu işlerin önüne geçmesi gerektiğini savunuyoruz. 4 yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaların hepsinde Odunpazarlı hemşehrilerimizin sesine kulak verdik, çoğu zaman da onların sesi olduk.  Bugün gelinen noktada Odunpazarı’nda yaşanan büyük değişim 7’den 70’e tüm insanların yüzlerini güldürüyor, umutlarını arttırıyor. Odunpazarlı hemşehrilerimiz geleceğe daha umutla bakıyor.  Biz, Odunpazarı Belediyesi’ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı bir anlayışla yönetiyoruz’’ diye konuştu.

ENGELLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Çalışmalarında her zaman toplumun dezavantajlı gruplarına öncelik tanıdıklarına da dikkat çeken Kurt,‘‘ Özellikle kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar ve yoksullar ile ilgili dikkat çeken çalışmalara imza attık. Görme engelli bireyler için bina girişi ve tüm katlara ‘hissedilebilir yüzey’ yerleştirdik. Binadaki tabelaları onların da okuyabileceği gibi değiştirdik. Belediye de çalışan personelin işitme ya da konuşma engelli bireyler ile daha rahat iletişim kurabilmesi için belediye personeline işaret dili dersleri verdik. Her müdürlükten en az bir personelimiz işaret dili biliyor. Gün Sazak Caddesi’nde 6 bin 985 m2’lik bir alana Engelsiz Park yaptık. Ayrıca ilçe genelinde yapılan birçok parkta engelli bireyler için yapılmış özel alanlar bulunuyor’’ şeklinde konuştu.

AŞEVİ VE HALK MARKET

Halk Market ile ilgili çalışmaları da aktaran Başkan Kurt,‘‘ Bunun en iyi örneklerinden biri de “insan onuruna yakışır bir yardım modeli” olan ve açılmasından bu yana Türkiye’ye örnek olarak gösterilen Halk Market ve Halk Kart uygulaması.  İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak kolisi göndermek yerine, ihtiyaç duydukları ürünleri kendilerinin seçmesinin sağlandığı sosyal yardım modeli olan Halk Marketten her ay 784 aile düzenli olarak yararlanıyor. Toplumsal dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olan Aşevi ile Odunpazarı Belediyesi, günlük 2427 kişiye sıcak yemek yardımı yapıyor. Bir konuya daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Odunpazarı Belediyesi kendi imkanları ile inşa ettiği Aşevinde, herhangi bir afet durumunda 15 bin kişiye aynı anda sıcak yemek çıkarabilecek. 2018 yılında Eskişehir Demiryolu İş Sendikası Mensupları Tüketim Kooperatifi (EDİ-KOOP) ile protokol imzalayarak Odunpazarı Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların alışveriş yaparken kasada indirim kazanmasını sağladık’’ ifadelerini kullandı.

GÜVERCİNKÖY VE ARIKÖY PROJELERİ

Güvercinköy ve Arıköy projeleri ile ilgili de paylaşımda bulunan Kurt,‘‘ 75. Yıl Mahallesi’nde yer alan EMKO Sanayi Sitesi içine inşa edilen Güvercinköy’de 2018 yılında çalışmalar tamamlandı. Dünya’da ilk olma özelliği de taşıyan Güvercinköy, 23.600 m2 alan üzerine inşa edildi. Güvercinköy’de 136 kümes ve yaklaşık 3 bin güvercin bulunuyor. Solucan Gübresi Üretim Tesisi… Örnek gösterilen çalışmalarımızdan biri de Solucan Gübresi Üretim Tesisi. Kimyasal gübre kullanılması sonucunda artan toprak kirlenmesinin önüne geçilmesi için hazırlanan Solucan Gübresi Üretim Tesisleri’nde yüzde 100 organik gübre olan solucan gübresi üretiliyor. Odunpazarı Belediyesi, solucan gübresini çöpe giden meyve sebzenin geri dönüşümünde, kırsal mahallelerde ciddi sıkıntı olan hayvansal gübrelerin geri dönüşümünde bir çözüm olarak kullanmayı planlıyor. Bir ilke daha imza atarak “ARIKÖY” projesini hayata geçireceğiz. Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzün ortak yürüttüğü bir proje olan “ARIKÖY” de 350 metrekarelik bir eğitim binası, 5 dekar alan üzerine kurulu çiçek deneme alanları, arıcılık alanları ve Apiterapi merkezi yer alacak. Vadi içerisinde oluşturulacak Bal Ormanları’nda 1600 kovana kadar arı beslenebilecek’’ diye konuştu.

HAMAMYOLU’NU 28 NİSAN’DA AÇIYORUZ

Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi hakkında da katılımcılara bilgiler veren Kurt,‘‘ Hamamyolu Caddesi’nde bulunan Sebahattin Günday Parkı, uygulanan Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi sonrasında yenilendi. 2017’de Londra’da yapılan dünyanın en önemli mimarlık yarışmasında “Yılın Kentsel Tasarım Projesi” seçilen Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi ile Hamamyolu Caddesi şehrin yeni cazibe merkezi haline geldi. Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımıza ve şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veren parkta; oturma alanları, kafeteryalar, müze alanı ve havuzların yanı sıra, interaktif çocuk oyun alanları ve trambolin ile farklı yaş gruplarına hitap eden alanlar oluşturuldu. Çeşitli peyzaj ve zemin düzenlemeleriyle çalışma sonrasında Hamamyolu Caddesinin ve Sebahattin Günday Parkı’nın bütünlüğü sağlandı. Ayrıca Hamamyolu Caddesinde yer alan anıt ağaç, özel projelendirme çalışması yapılarak korundu. 28 Nisan’da en büyük yatırımlarımızdan, en önemli işlerimizden Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projemizin açılışını yapacağız. Buradan bunu da duyurmak isterim. Siz değerli dostlarımı orada görmek bizlere onur verecektir’’ diye kaydetti. Başkan Kurt’un konuşmasının ardından toplantıya katılan katılımcılar, Kazım Kurt’a sorularını iletti. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Başkan Kurt, toplantı sonunda katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çektirdi.