Havaların ısınması ile birlikte pazar alanlarındaki tezgahlarda ürün çeşitliliği artmaya başladı. Eskişehir Kapalı Pazarında bulunan azar esnafı vatandaşlara karpuz, kavun, kara dut, çağla, yeşil erik gibi yaz meyvelerini sunmaya başladı. Meyvelerin tazeliğini anlayabilmek için birkaç kolay yol olduğunu ifade eden pazar esnafı Emin Özkaya, “Bahar meyveleri başladı. Akabinde yaz meyveleri başlayacak. Bunları alırken tazeliğini anlayabilmek için parlaklığına, sertliğine ve meyvenin canlı duruşuna dikkat etmemiz lazım. Bazen bayatlamış mallar oluyor, vatandaş bunları anlamadan alıyor. Bunları anlayabilmek için dokunmaları lazım. Yaz meyvelerinin sertliği, dinçliği ve parlaklığı çok önemli. Tazeliği bunlardan anlaşılabilir” dedi.

“En güzel çilek Osmanlı çileği ”

Osmanlı çileğine mevsiminde ulaşan vatandaşlarını şanslı olduğunu belirten Özkaya, ”Bölgesel olarak değişiyor, çileklerin cinsleri değişiyor. 70-80 çeşit çilek var ,ama vatandaş çilek türlerinin hepsinin ismini bilemez. En güzel çilek, eski Osmanlı çileği dediğimiz bir çeşit vardır. Onun hangi bölgeden ve hangi dönemlerde geldiği belli olmuyor. Geldiği zaman da yakalayan vatandaşlar şanslı oluyor” ifadelerini kullandı.

“10 gün sonra yerli karpuzlarımız da gelmeye başlayacak”

Henüz yerli karpuzun tezgahlardaki yerini almadığını ve şuan tezgahlardaki karpuzun İran’dan geldiğini belirten pazar esnafı Emin Özkaya, ”Şuanki karpuzlar İran’dan geliyor. Ardından Antalya’nın seraları başlıyor. Kavun da başlamış vaziyette, kavunlar yerli Mersin’den geliyor, Antalya’dan geliyor. 10 gün sonra yerli karpuzlarımız da gelmeye başlayacak. Şuanda seralarda hazır vaziyette fakat iyice olgunlaşması bekleniyor. 1 hafta 10 gün sonra yerli karpuz yemeye başlarız. Karpuzları seçerken yine canlılığına bakılacak. Eliniz ile vurduğunuz zaman ‘tıp tıp’ sesi geliyorsa karpuzun içi boştur veya hamdır. Karpuzdan ‘tın tın’ sesi geldiği zaman iyi olduğunu anlayabilirsiniz. Karpuzu elinize aldığınız zaman avuç içi ile vurun ve kontrol edin. Kavunun tazeliğini ağırlığından ve arka kısmının yumuşak oluşundan anlaşılır. Arka kısmının yumuşak olması durumunda kavunun olgun ve tatlı olduğu anlaşılır. Tatsız kavunlar hafif ve arka tarafı sert olur. Tatlı kavun ağır olur” şeklinde konuştu.