Modernity Hotel’de gerçekleştirilen toplantının ilk gününe Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da katıldı. Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Eskişehir termik santral karşıtı mücadele sözcüsü ve DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, ekoloji mücadelesinin önemine dikkat çekerek örgütlere ortak mücadele ve birlik sürecinde başarılar diledi.Buluşmanın açılışında konuşan Başkan Ataç ise ülkenin dört bir yanından gelen ekoloji örgütlerini misafir etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “İktidar adeta Eskişehir’den hınç alıyor. Kömürlü termik santral konusu şehrimiziz tadını bozdu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Eskişehir ziyaretinde tarımı övdü ama kömürlü termik santralden bahsetmedi hiç. Karşımızda bu tesisi savunan kimseyi bulamıyoruz. Çiftçi kadınların sesine kulak vermeliler. Onlar, ‘Biz iş, aş istemiyoruz. Yeter ki bizim toprağımıza dokunmayın’ diyor. ” ifadelerini kullandı.

 

SÜRECİ ANLATTI

 

Buluşmada daha sonra Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu üyesi Özer Akdemir Bergama’dan Eskişehir’e ekoloji örgütlerinin ortak bir çatı altında birleşme sürecini anlattı. 11-12 Kasım Ekoloji Örgütleri Bergama Buluşması’nı doğuran etkenlerden bahseden Akdemir, hukuksal tıkanma ve antidemokratik baskıların giderek daha çok artmasının, yerellerde sıkışıp kalan mücadelelerin ortak mücadele ve birlik meselesine daha ciddi eğilmelerine neden olduğunu söyledi. Akdemir, Eskişehir’de verilen termik santral mücadelesinin, ikinci buluşmanın Eskişehir’de yapılmasının ana etkenlerinden olduğunu dile getirdi.

 

37 FARKLI ÖRGÜT

 

Daha sonra toplantıya katılan çeşitli yörelerden 37 ekoloji örgütü program, örgüt yapısı ve ilkelere dair konuları görüştü. Program bölümünde “Neden bir ortak hareket zemini / ağı, bir birliktelik ihtiyacındayız, birlikte ne yapmak istiyoruz, ekoloji mücadelesindeki eksiklik ve aksaklıklarımız nelerdir, nasıl ve hangi araçlarla aşabiliriz” gibi sorulara yanıtlar arandı.

Buluşmada daha sonra örgütlenme yapısı ve ilkeler üzerine kapsamlı tartışmalar yürütüldü. Tartışmalarda kurulacak olan ana yapının türü ‘meclis’ olarak tanımlanırken meclisin toplanma sıklığı ise 6 ayda bir olarak belirlendi.

İki gün süren buluşmanın son gününde ilkeler ve örgüt yapısı kısmı ile ilgili tartışmaların yanı sıra eylem takvimi ele alında. Ekoloji örgütleri Eskişehir buluşmasına 37 farklı örgütün temsilcileri katıldı.