Başkan Ataç Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü'nün gerçekleştirdiği Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Belediye Başkanları Zirvesi'nde Türkiye’yi temsil etti. Tepebaşı Belediyesi’nin yürüttüğü projeler hakkında zirvede bilgilendirmeler yapan Başkan Ataç, yeni proje çalışmalarını da gündeme getirdi.

 

PLANLAMA VE TASARIM KONULARI İNCELENDİ

Dünyanın farklı bölgelerinden 37 belediye başkanının katılımı ile gerçekleşen zirvede; “Değişen Küresel Bağlam İçerisinde Sağlıklı Şehirler”, “Sağlık ve Esenlik” başlığı altında “Kentsel Alanlar, Sürdürülebilirlik ve Gezegenimiz”, “Refah, Barış ve Toplum”, “Kentsel Alanlar, Yönetişim ve Katılımcılık” gibi farklı oturumlarda, şehirlerin temel sorunlarına yönelik kent politikaları, planlama ve tasarım konuları masaya yatırılarak belediye başkanları deneyimlerini paylaştı.

 

7 MADDELİK DEKLARASYON KABUL EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Belediye Başkanları Zirvesi’nde ayrıca 'Kopenhag Herkes İçin Daha Sağlıklı ve Daha Mutlu Şehir ve Kentsel Alanlar Deklarasyonu' kabul edildi. Deklarasyonda yer alan madde başlıkları ise şöyle:

Şehirlerimizde yaşayan, seven, öğrenen, çalışan ve oynayan herkesin sağlığını geliştirmek için çalışmayı taahhüt ediyoruz.

Sağlıklı şehirler örnek oluşturarak, sosyal kalkınma için insanlara odaklanmayı vurgulayarak, insanları muktedir kılarak katılımcılık ve eşitliği iyileştirmek amacıyla insanlara yatırımı öncelikli hale getirerek liderlik eder.

Sağlıklı bir şehir, aktif ve kapsayıcı olan ve herkesin sağlık ve esenlik arayışlarını kolaylaştıran sosyal, fiziksel ve kültürel çevreler konusundaki çalışmalarıyla örnek oluşturarak liderlik eder.

Sağlıklı bir şehir, tüm birey ve toplumların yaşadığı, çalıştığı, sevdiği ve oynadığı yerlerle ilgili kendilerini etkileyen kararlara katılımını sağlama yoluyla örnek oluşturarak liderlik eder.

Sağlıklı bir şehir, ortak mal ve hizmetlerin değer temelli yönetişimi yoluyla toplumsal refahın ve varlıkların güçlendirilmesi için çaba harcayarak örnek oluşturur.

Sağlıklı bir şehir, insanları tüm politika ve çalışmaların merkezine yerleştirirken mekanlara, katılıma, refaha ve yerküremize odaklanan kapsayıcı toplumlar vasıtasıyla barışı teşvik ederek örnek oluşturur.

Sağlıklı bir şehir, hem dahili ve hem harici politikaların tamamının merkezinde gezegenimizin korunmasının konusunun yer almasını sağlayarak liderlik eder.