Eskişehir Hasan Polatkan Kültür Merkezinde Dr. Ender Tugay moderatörlüğünde gerçekleştirilen sempozyuma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı  Prof. Dr. Özcan Bör, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Canan Özdemir,  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim dalı uzmanı Doç. Dr. Saniye Tülin Fidan,   Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Bilim dalı Uzmanı Yrd. Doç. Gonca Kılıç Yıldırım  konuşmacı olarak katıldılar.

 

ÜÇ DAKİKADA BİR ÇOCUK

 

Eskişehir Yunus Emre Lions Kulübü başkanı Yurdaer Kaynak, açılış konuşmasında, “Dünyada her 3 dakikada bir çocuk yaşamını, çocuk kanseri nedeniyle kaybediyor. Pek çok çocuk ise, hayatta kalsa bile sakat kalabilmektedir. Ülkemizde her yıl 2500 çocuk kanser oluyor. Çocukluk çağı kanserleri, erken teşhis ile pek çoğu tedavi edilebilen hastalıklardır. Ailelerin hastalık konusunda bilgili olması, çocuğun tedavisi ve hastalığın yenilmesi açısından çok önemlidir. Sempozyum, bu nedenle hayati önem taşımaktadır. Bizim en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlığı, her şeyin üzerindedir’’ diye ifade etti. Efe Emir Ersöz de; sempozyumu, gitarıyla seslendirdiği ezgilerle şenlendirdi.

 

TEDAVİ BAŞARILI YÜZDE 90’LARDA

 

Prof. Dr. Özcan Bör; “ Çocukluk Çağı Kanserleri”,  Doç.Dr. Zeynep Canan Özdemir; “tanı ve tedavideki Gelişmeler”,  Doç.Dr. Saniye Tülün Fidan; “Kanserli Çocuğun ve Ailesinin Yaşadığı Ruhsal Sorunlar”,  Yrd. Doç. Gonca Kılıç Yıldırım; ‘’Kanserli Çocuklar Nasıl Beslenmeli” başlıkları altında dinleyicileri bilgilendirdiler. Sempozyumun sonunda; “donörlük” konusunda Kızılay ekibi tarafından bilgilendirme yapılarak, gönüllü olmak isteyenlerden kan alımı yapıldı. Eskişehir Yunus Emre Lions Kulüp Başkanı Dr. Yurdaer Kaynak yönetiminde gerçekleşen Sempozyuma; Köprübaşı Lions Kulübü, Dorlion Lions Kulübü,  LÖSEV, Odunpazarı Belediyesi, ESOGÜ Tıp Fakültesi, Eskişehir Özel Ümit Hastaneleri ve Sağlık Müdürlüğü de desteğini esirgemedi. Kanser dendiğinde aslında; birbirinden çok farklı hastalıkları gruplanmış oluyor. Tedavi başarısı, kanser türüne göre değişiyor. Çocuklarda en sık görülen akut lösemilerde ve lenfomalarda tedavi başarısı yüzde 90’lara kadar yükseldi. Yani her 10 çocuktan 9’u, sağlığına kavuşabiliyor. Ancak erken teşhiş önemli; işte bu konuda bilinçlendirildi Anne ve Babalar. Bu sempozyum; pek çok çocuğun kurtulması için ışık olacak. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da; Sempozyum da yaptığı konuşmasında, ‘’Lionslara; 'çocuk kanserlerine'  dikkat çekerek, bu sempozyumu düzenledikleri için teşekkür etti. Sempozyum sonunda; emeği geçenlere, plaket ve Teşekkür belgeleri verildi.