Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çakırözer, Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payının tahsili amacıyla yapıldığı ileri sürülen bu kesintinin tüm belediyelerde yapılıp yapılmadığını sordu. Eskişehir’de ve Türkiye’de hangi belediyelere benzer haciz işlemi uygulandığını soran Çakırözer, “Adalet ve Kalkınma Partili başkanların yönettiği belediyelere de haciz gönderiyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına dair yönetmelik gereğince belediyelerin topladıkları emlak vergilerinin yüzde 10’unu valiliklerdeki Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına gönderdiklerini, valiliklerin de bu paraları ilgili idarelere dağıttığını anımsatan Çakırözer Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a şu soruları yöneltti:

 

ADALETLİ DAĞITIM YAPILIYOR MU?

 

Çakırözer verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

Eskişehir’de son 3 yılda hangi kurumdan kaç lira tahakkuk etmiş ve kaç lira tahsil edilmiştir?

Tahakkuk ettiği halde tahsil edilmeyen Eskişehir’de kurumlar var mıdır?

Geçtiğimiz ay Odunpazarı Belediyesinden haciz yapılmak suretiyle İller Bankası payından 1.288.366,82 Tl’lik kesinti yapılmış mıdır?

Bu haciz işlemi sadece Odunpazarı Belediyesi’ne yönelik bir tutum mudur?

Eskişehir’de başka hangi belediyelere haciz işlemi uygulandı?

Bu tür haciz işlemleri Türkiye’de hangi belediyelere uygulandı?

Katkı payını yatırmayan ve İller Bankası paylarından kesinti yapılan belediyelerin Eskişehir ve Türkiye ölçeğinde partilere göre dağılımı nedir? 

Toplanan katkı paylarından Eskişehir’de son 5 yıl içinde hangi kurumlara, hangi projeler karşılığında ne kadar yardım yapılmıştır?”

 

GEÇEN YIL ADALETSİZ DAĞILIMI SORDU

 

Çakırözer 2017 yılı bütçe görüşmeleri sırasında da belediyelerin topladığı emlak vergisinden yapılan Kültür payı kesintilerinin ilçelere adil bir şekilde dağıtılmadığınıbelirterek Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerinin bu konudaki sıkıntılarını Meclis gündemine taşımıştı. Çakırözer dönemin Kültür Bakanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’ya "Bu adaletsizliğin mutlaka giderilmesi ve kültür paylarının belediyelere büyüklükleriyle doğru orantılı biçimde adil dağıtılmasının sağlanması gerekir" çağrısı yapmıştı.