AÜHP'nin bilim iletişimi gerçekleştirmek üzere 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında hazırlanan ve yürütücülüğünü AÜHP Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede’nin yaptığı projede Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de destekleyici kuruluş olarak yer alıyor. Havacılık Parkı içerisinde bulunan ve çocuklara yönelik bilim iletişimi gerçekleştirmek üzere yeniden tasarlanan hangar binasında yapılan etkinliklerde, basit ev aletleri ve geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak 13 farklı deney gerçekleştiriliyor. AÜHP minik misafirlerini, atölye çalışmaları için gruplar halinde ve önceden alınmış randevular kapsamında ağırlıyor. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, proje kapsamında hava araçlarının nasıl uçtuğunu, motor ve pervane gibi sistemleri oyunlarla öğrenen Vali Münir Raif Güney İlkokulu öğrencileriyle bir araya geldi.

"Eskişehirli çocuklar ninniden sonra uçak sesi duyuyor"
Havacılık Parkının son yıllarda sıradan bir mekan olmaktan çıktığını belirten Rektör Naci Gündoğan, havacılığın önemli bir alan olduğunu söyledi. Üniversite ile çocukları ve toplumu buluşturmak için böyle bir projeye imza attıklarını dile getiren Prof. Dr. Gündoğan, "Eskişehir havacılığın önemli bir merkezi. Eskişehir’de doğan bütün çocuklar aslında havacılığı biliyorlar, seviyorlar. Ninni seslerinden sonra uçak sesleri duyuyorlar, uçak sesleri ile büyüyorlar ama biz istiyoruz ki burada geleceğin Vecihi Hürkuşlarını yetiştirelim. Burada geleceğin uçak mühendislerini, geleceğin pilotlarını yetiştirelim. Onlara bir havacılık sevgisi bilinci aşılayalım. Bizim en önemli amacımız burada bu. Bu park çocuklarla güzel. İnşallah bundan sonra da ilkokul çocuklarımız, ortaokul, lise öğrencilerimiz parka daha fazla girecekler çıkacaklar ve burasını aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak görecekler" dedi.

"Çocuklar bir şeylere dokunarak karar almaları daha faydalı"
Çocukları eğlendirerek öğretmenin önemli olduğunu aktaran Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gündoğan, şunları ifade etti:
"Çocuklarımız da burada gördüğüm kadarıyla bir taraftan bir şeyler yaparak eğitmek daha kolay aslında. Daha güzel. Maalesef biz eğitim sisteminde en eksik olduğumuz taraflardan bir tanesi uygulama. Bu orta öğretimde de böyle üniversite öğretiminde de böyle ama çocuklara bir şeye dokunarak, kendileri yaparak bu eğitimi sağlarlarsa ben geleceklerine yönelik karar almalarında ya da bazı şeyleri somutlaştırarak görmelerinde çok büyük fayda olduğunu düşünüyorum. Bu noktada da çocukları eğlendirerek eğitmenin bir aracı olarak bu parkı görüyoruz aslında. İnşallah bundan sonra bu projeleri daha da geliştireceğiz. Bundan sonrada İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla burada daha fazla çocuğun yer almasını sağlayacağız. Bu tür etkinlikleri sistematik hale getirmemiz lazım. TÜBİTAK Projesi de bu nedenle alındı. Bundan sonrada gerek TÜBİTAK Projesi kapsamında, gerek üniversitemizin bilimsel araştırmaları kapsamında çeşitli desteklerle buradaki eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğiz. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

"Havacılığa karşı olumlu tutumlar geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz"
Yapılan projeyle ilgili bilgi veren AÜHP Müdürü Doç. Dr. Ender Gerede ise, "Biz burada çocukları eğlendirerek, düşündürerek, meraklandırarak onlara bilime karşı olumlu tutumlar geliştirmelerini, havacılığa karşı olumlu tutumlar geliştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de inanın eğleniyorlar. Deneyerek öğrendikleri için de öğrenmenin kalıcı olduğunu düşünüyoruz, hedefliyoruz. Çocuklarımız uçağa etki eden 4 kuvvetin ne olduğunu bizzat basit ev aletleri ile geri dönüşüm malzemeleri ile deneyimleyerek öğreniyorlar. Buradan giderken de 'Bir uçak nasıl uçar ve temelde motor sistemleri olmak üzere alt sistemleri nasıl çalışır?' bunu öğrenmiş olarak ayrılıyorlar. Hem pozitif bilimlere karşı olumlu bir tutum geliştirme amacımız hem de havacılığa karşı Selahattin Reşit Alanlar, Nuri Demirağlar, Vecihi Hürkuş’lar çıksın diye yaptığımız bir çalışma" diye konuştu.