Heykelin yapımının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen saldırıyı uğramasına bölgedeki vatandaşlar isyan etti. Heykelin, geçen süreçte büyük bir ilgi gördüğünü ve bu esere yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirten Eskişehirliler, saldırganların yakalanmasını arzuladıklarını dile getirdiler. ‘Çekirdek çitleyen eşek’ heykelinin verdiği mesajın önemine dikkat çeken Hazan Kaya, böylesine bir eserin Eskişehir’e kazandırılmasından dolayı her zaman mutluluk duyduklarını belirtti. Saldırının anlamsız olduğunu vurgulayan Kaya, “Eşek zaten çok anlamlı bir amaç için buraya konmuştu diye düşünüyorduk biz halk olarak. ‘Sokakları kirleten eşektir, eşeğin kulaklarını kesen eşekten de eşektir’ dedirtti bana. Çok anlamlı bir heykel. Böyle şeyler her zaman kentlerin içinde olmalı. Bu tarz eserler aslında toplum yararınadır. Ya çevreyi güzelleştirmek, ya da bir şey hakkında düşündürmek içindir. Halk olarak bizlerin bunları koruyor ve sahip çıkıyor olmamız gerekir” şeklinde konuştu.

“Bu hareketi yapan eşekten daha aşağı eşek”

Heykeli ziyaret eden isimlerden Gökhan Yılmaz da, fotoğraf çektirmek için bölgeye geldiğini ve gördüğü tablo karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini ifade etti. Bu durumun oluşmasında eğitimsizliğin ön plana çıktığını belirten Yılmaz, konuyla ilgili şunları kaydetti:“ Bunu yeni farkettim. Diyecek bir şey bulamıyorum. Ama şunu söyleyeyim; bu hareketi yapan bence eşekten daha aşağıda bir eşek. Aslında eşek bile demek istemiyorum. Bunu ben toplumdaki eğitimsizliğe bağlıyorum. Görünen şey orada. Başka diyecek hiçbir şeyim yok.”

Vatandaşların ilgisi azalmadı

Vatandaşlar, çekirdek çitleyen eşek heykelinin kulaklarının kesilmesine rağmen bu esere yoğun ilgilerini sürdürerek, gün boyu fotoğraf çektirmeye devam ettiler.