Odunpazarı Kent Konseyi tarafından da desteklenen toplantıda ilk konuşmayı gerçekleştiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özer Ülker, termik santrallerin tarıma olan etkilerinden söz etti.

 

20 YIL SONRA TARIM BİTER”

 

Termik santralin suyunun Gökçekaya barajından alınacağının söylendiğini ifade eden Ülker,‘‘ Ancak termik santralin bir yılda kullanacağı su tüm Eskişehirlilerin bir yılda kullandığı suyun yüzde 75’ine eşit. Gökçekaya barajından bu suyun temini uygun olmayacak ve yer altı sularına yönelecek. Suyu kullanamayan Alpulular ise tarım yapamayacak. Ayrıca termik santrallerde oluşan küllerin tozu da bitkilerin üzerine yapışarak hem fotosentezi etkileyerek hem de kimyasal olarak ürünleri kurutuyor. Termik santral kurulduğu takdir de Alpu Ovası’nda 20 yıl içinde tarım bitecek. Bu nedenle termik santrale hayır diyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘Yenilenebilir enerjiye yönelmeliyiz’

Ardından söz alan 350.org Türkiye Editörü Cansın Ilgaz ise dünya genelinden ve Türkiye özelinden verdiği örneklerle termik santrallerin yol açtığı etkileri aktardı. Türkiye dahil 189 ülkenin Paris Anlaşmasına imza attığını hatırlatan Ilgaz,‘‘ Tüm dünya artık fosil enerji kaynaklarından uzaklaşıyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor. Paris Anlaşması da buna yönelik bir adım. Ancak altında imzamız bulunan anlaşma ile ters düşerek kömür teşviki veriyoruz. Şu an dünyayı olması gerekenden 1 derece daha sıcak ve 2 dereceye doğru yükseliyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu yüzden de termik santraller yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalıyız’’ diye konuştu.

 

“KANSER RİSKİ ARTACAK”

 

Son olarak söz alan Tabip Odası Sekreteri Akif Aladağ ise termik santrallerin sağlık üzerinde yol açtığı etkileri anlattı. Eskişehir’de bir yılda 76 bin ton kömür yakıldığına dikkat çeken Aladağ,‘‘ Termik santral ise bir yılda 6 milyon tondan fazla kömür yakacak. Bunun sonucunda da hava kirliliği oluşacak. Hava kirliliğinin de akciğer kanserine neden olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Ayrıca hava kirliliği sonucu solunum sistemi hastalıklarında, erken ölüm görülmesinde, ölü doğumlarda artış yaşanacak. Bunlar termik santral kurulu olan bölgelerde Tabip Odası’nın yaptığı çalışmalar ile ortaya konmuş verilerdir’’ ifadelerini kullandı. Toplantının sonunda ise katılan kurum ve kuruluşların temsilcilerinden iletişim numaraları alınarak termik santrale karşı kurulacak platform için destek istendi.