Şoförler ve Otomobilciler Odası salonunda gerçekleştirilen programa; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İl Müftüsü Bekir Gerek, Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, sanayici ve iş adamları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Çakacak, “Esnaf ve zanaatkârın örgütlendiği, çırak, kalfa, usta ilişkilerinin bir sisteme bağlandığı ahlaklı iş yapma, kaliteli üretim yapma, doğruluktan ayrılmama ve güvenilir olma gibi meslek ilkelerini bünyesinde barındıran ahilik, bin yıldır süre gelen bir yapıdır” dedi.

İyi insan olma özelliğini bünyesinde barındıran ahiliğin, esnaf ve zanaatkârı örgütlenmenin yanında, bu toprakların korunmasına yönelik çalışmalarıyla da vatan savunmasına önemli katkıları olduğunu söyleyen Vali Çakacak, “Ahilik kardeşliktir. Toplumsal hayatta insanların birbirine kardeş olarak bakmasını sağlamış ve toplumsal huzurun ve barışın sağlanmasında etkin olmuş bir teşkilattır" dedi. Ahi Evran-ı Veli’nin “Elin, kapın, sofran, açık olsun” sözünü hatırlatan Vali Çakacak, “Güler yüzlü, tatlı dilli olmalıyız. Türk milleti; inancının gereği olarak, kültürünün gereği olarak, ahiliğin gereği olarak elini, kapısını ve sofrasını zorda kalmışlara her zaman açıyor” ifadelerini kullandı. Vali Çakacak sözlerini, Ahilik haftasının hayırlara vesile olmasını dileyerek bitirdi.

 

ÖDÜLLER DAĞITILDI

 

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Birsen de Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğu'na geçiş sürecinde ahiliğin son derece önemli bir rol oynadığını söyleyerek, “Ahilik; mesleki bir yaklaşımla eğitim, dayanışma ve örgütlenme, denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır” diye konuştu. Konuşmaların ardından mesleğinde örnek olan esnaf ve sanatkârlara ödülleri Vali Çakacak, Milletvekili Çakırözer ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Ayrıca programda, Baksan Meslek Eğitim Merkezi oyuncuları tarafından ahilik kültürü tiyatro ile anlatıldı.