Vatandaşlar, Eskişehir Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne konu ile ilgili yaptığı başvurular sonucunda olumlu bir gelişme elde edemediği belirterek yardım istedi. İlçe halkı, ilgili kurumların ortakça adımların atılmasıyla birlikte Eskişehir’in diğer bir ilçesi olan Sivrihisar'da yapıldığı gibi yeni bir harita çalışması gerçekleştirerek 2’inci derece site alanlarını 3’üncü derece site alanına çekilerek gerekli tadilatların yapılmasını şiddetle bekliyorlar.

TADİLATI, NE YAPILIYOR NE DE YAPTIRILIYOR

İlçede bulunan mahalleler arasından Hacılar Mahallesindeki evler diğerlerden daha yıkıcı ve virane olduğu gözlemlendi. Eskiden yaklaşık 2 bine yakın vatandaşın yaşadığı mahallede yıllardır her hangi bir tadilatı yapılmasına izin verilmemesi sebebi ile birçok köylünün kente göç ettiği belirtildi. Hacılar Mahalle Muhtarı Ramazan Dul, vatandaşların yaşadığı zorluklarını dile getirerek konuya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konuya el atılması istedi. Muhtar Dur, “Burası site bölgesine ayrıldı. Bunun için insanlar burada en ufak bir şey yapamıyor. Yaptığı zaman KUDEB geliyor veya belediye geliyor. Bu arada işlemi durduruluyor. Tabi ki burada insanlar yaşıyor. Hakikat virane bir haldeyiz. Buralar gerçekten site bölgesi, ama site ile ilgisi yok. Tabii ki burada yaşayan insanların çoğu göçüp gittiler. Sit bölgesi olduğundan bir şeyler yapamıyoruz, aşağı taraflarda da yerlerimiz yok. Çok fiyatlı istiyor. Burada bin 500, 2 bin kişi falan yaşıyor. Bu durumu yaşayan iki mahalle var. Hacılar mahallesi ve Hüsrevpaşa Mahallesi. Buradaki gibi böyle durum o mahallede de var. Şimdi gençler gelecek veya da bir şeyler yapacak, ama hiç kimse bir şey yapamıyor. Yani buraların 3’üncü derece sit alanına çekilmesi istiyoruz” diye konuştu.

BURADA YAŞAYANLARIN DOĞAL AFETTE KURTULUŞ YOK

Mahalle Muhtarı Dul, mahallede yaşayan vatandaşların evlerini gösterip çoğu yıkılmış virane olduğu dile getirerek buraya yetkililerin el atılması gerektiği savundu. Muhtar Dul, “Bir heyelan falan olduğu zaman veya bir büyük kar yağdığı zaman bu çatının ne kadar dayanabileceği düşünün. Veya zelzelede. Burada insan yaşayabilir mi? Yaşayamaz. Burada büyük kar yağıyor. 1 buçuk 2 metre kar yağıyor. Hatta 3 ay, 4 ay çıkamadığımız günler oluyor. İnsanlara burada bunun altında dur dememiz yanlış. Tarihi bina doğru, ama bize hiç değilse yapım izni versinler. Biz bunları tamir edelim. KUDEB yıktırıyor. Yıktırdıktan sonra yeninde yenisi yaptırmıyor. Doğrusu bu. Yıkıldıktan sonra yenisi yapılmazken adam burayı de ellemiyor” diye aktardı. Öte yandan, KUDEB ve Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü konu ile ilgili her hangi bir açıklama yapmadı.