Tepebaşı Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen “Aramızdan Ayrılışının 59. Yıl Dönümünde Hasan - Âli Yücel ve TBMM Süreci” isimli panel yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven’in yaptığı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mustafa Gazalcı ve İlyas Küçükcan oldu. Konuşmacılar, Türkiye’nin eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Âli Yücel’in yaşamına dair paylaşımlarda bulundu. Panelin ilk konuşmacısı YKKED Onursal Şube Başkanı İlyas Küçükcan, Hasan Âli Yücel’in yaşamında, Köy Enstitüleri’nin büyük bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yücel’in hayatını konu alan filmin ardından Köy Enstitüleri’ne olan ilgide de bir artış oldu. Ama onun kendisini tanımak için okunması gereken eserler var. Aramızdan ayrılışının 50. yılında hazırladığımız yayın da bu eserlerden bir tanesi. Kendisinin Köy Enstitüleri’ne çok fazla ilgisi vardı, hep ziyaret ederdi. Programlı gezilerinin yanı sıra bir de habersiz gezileri vardı. Ankara’nın politik ortamından sıkıldığında, huzur aradığı zamanlarda enstitüleri ziyaret ederek köy çocukları ile bir araya gelirdi. Ziyaretlerine dair fotoğraflarına baktığınızda bu huzuru görebiliyorsunuz. Çifteler Köy Enstitüsü’nü ziyaretinin ardından da çok memnun olarak buradan ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.

“BİNLERCE KÖY ÇOCUĞUNUN HAYATI DEĞİŞTİ”

YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise konuşmasında, Hasan Âli Yücel’in hayatını eğitime adadığına vurgu yaptı. Kocabaş, “Hasan Âli Yücel’in büyük bir emek ve liyakat ile geldiği bir bakanlık makamı var. Kendisi ile ilgili yaptığımız ilk saptama, tüm makamlara hak ederek gelmiş olmasıdır. Aynı zamanda şık ve zarif bir aydındı. Kendisinin İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan Köy Enstitüleri, binlerce köy çocuğunun hayatını değiştirmiştir. İkiz bebekleri olduğunda onlar için çok güzel şiirler kaleme almıştır. Bir tarafı da çok iyi bir şairdi. Yücel ve Tonguç muhtemelen 1926 yıllarında ilk kez yan yana geliyor. Mustafa Kemal Atatürk ile bir araya geldiği ilk toplantıda ise medreselerin ne zaman kapatılacağını sormuştur. Kitaplar yazan bir bakan, hümanist bir eğitimciydi” şeklinde konuştu. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Ayhan Türkseven ise “Eğitim günümüzde de zorda ve çare yine Köy Enstitüleri modelidir. Bu konuda Eskişehir yine çok şanslı bir konumda. Rahmetli Uğur Mumcu da bu modelin hayata geçirilmediği takdirde ülkemizin tehlikede olduğunu belirtmiştir. Bu etkinliği düzenlememizde desteklerini esirgemeyen Tepebaşı Belediyemize de teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Etkinlik, konuk panelistler Mustafa Gazalcı ve Kemal Kocabaş’ın kitaplarını okurları için imzalaması ile sona erdi.